5 tips för lyckad resa med husdjuret

 2022-10-06
5 tips för lyckad resa med husdjuret

Även om du skulle kunna ordna med hund- eller kattvakt så kan det ju vara så att du faktiskt vill ha djuret med dig på resan. Då det rör sig om en inrikesresa så behöver det inte vara så svårt. Men det finns vissa saker att tänka på om du vill att det ska bli en lyckad tur och semester med ditt husdjur i bagaget…

1.    Håll ordning på djuret

Att tappa bort ett husdjur under semestern är verkligen ingen hit. En hund som förvillar sig i Jämtlands skogar är kanske för evigt försvunnen. Ordna med GPS tracker till din hund eller katt i god tid och lär dig använda detta smarta instrument. Ta också med nödvändiga redskap som katt-bur, hundkoja eller hund-bur för bilen.

Med god rutin för när djuret kan släppas löst och när det inte kan det så minskar risken för att husdjuret försvinner efter något intressant spår. Du känner ju ditt husdjur bäst så tänk igenom hur du kan försäkra dig om att det inte kommer bort under semestern.

2.    Kolla upp att du får ta med dig ditt djur!

Det finns hundratals campingplatser i Sverige som tillåter hundar och andra husdjur på sitt område. Men räkna inte med detta då du ska campa. Bara för att du bor i tält eller ställer husbilen på en öppen plats långt från andra så betyder det inte automatiskt att din hund också får komma med.

3.    Resa med tåg eller buss

Om du tänker åka med buss eller tåg så måste du kolla upp vad som gäller. Det finns till exempel biljetter för tåg med kabin där man tillåter djur att vara. Det kan också finnas särskilda vagnar med plats för hund- eller katt-bur. Men detta måste du boka i förväg.

Med SJ så bokar du avdelning Djur som finns i andra klass. Har du rätt biljett så blir det inget snack om saken då du stiger ombord med din hund!

4.    Checka in djuret som bagage på flyget

Om du ska flyga inrikes så kan det finnas möjlighet att checka in djuret som bagage. Här måste du tänka till. Det är sant att bagaget kan förberedas så att djuret kan vara där i normalt tryck och temperatur. Men många djur kan bli skrämda av den här upplevelsen.

Du bör tänka igen om ditt husdjurs psyke kommer att klara av en sådan annorlunda upplevelse med ljud och lukter som kan vara mycket skrämmande. Om det går att ta bilen som djuret är vant vid kan det vara en bättre lösning.

5.    Res på ett sätt som passar djuret

Att sätta en hund i bagageutrymmet med liten plats att röra sig på kan vara okej under kortare perioder. Men alla djur behöver röra på sig och därmed kan det vara så att du får planera in fler raster längs vägen än vad du hade gjort om husdjuret inte följt med.

Precis som att du stannar vid lekplatser längs vägen med barn kan du hitta rastgårdar och bra ställen för hunden att bränna lite energi. Ibland går det bra att kombinera lekplats med rastplats och det blir ju perfekt om du har både barn och hund i bilen!

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se