6 fantastiska sevärdheter när du besöker Trondheim

 2022-07-04
6 fantastiska sevärdheter när du besöker Trondheim
Trondheim är Norges tredje största stad (sett till befolkningsmängd) med närmre 200 000 invånare i hela kommunen. Staden grundades av Olav Tryggvason, som vid tidpunkten var Norges kung, för över tusen år sedan - år 997. Staden Trondheim var Norges huvudstad i över tvåhundra år fram till 1217. I modern tid har staden fått en ny status som studentstad då det bor och studerar omkring 40 000 studenter i staden. Namnet Trondheim tog man så sent som på 1950-talet då man slog samman flera mindre kommuner varav en hade just namnet Trondheim redan.

7. Gamle Bybro - The Old Town Bridge

Dena vackra gamla bro som leder till Bakklander över floden Nidelva byggdes ursprungligen 1681. Från bron kan man se Nidarosdomens spira, man ser också ut över det gamla fina Bakklandet med vackra hus i gammal arkitektur. Bron tillåter fotgängare och cyklister att ta sig över och är verkligen ett historiskt minne och kulturarv.

6. Tyholttårnet - Norges högsta byggnad!

Om man vill få se en magisk utsikt gör man rätt i att besöka det gamla radiotornet Tyholttårnet som byggdes 1985. Med sina 124 meter är det Norges högsta byggnad, på 74 meters höjd finns det en roterande restaurang där man kan uppleva Trondheim samtidigt som man avnjuter en sittande måltid. Det finns också en utkiksplats strax under restaurangen om man inte vill äta något.

5. Sjöfartsmuseet - Upplev Trondheim genom historiens ögon

Även om Sjöfartsmuseet inte handlar specifikt om Trondheim så är detta lilla gulliga museum väl värt ett besök. Och eftersom Trondheim varit centrum för handel och skeppsbyggnad under flera hundra år så kan man verkligen få en bild av hur staden byggts upp. Trots att museet är litet finns här många upptäckter och sevärdheter med ett varierande utbud.

4. Pirbadet - Norges största inomhusbad

Att kalla Pirbadet för ett inomhusbad kanske är en underdrift, för den badsugna äventyraren är den här vattenparken ett måste. Det finns aktiviteter som passar både vuxna och unga badgäster, en pool med grottliknande atmosfär, jacuzzi, bastu, solarium och långa snirkliga vattenrutschbanor. Biljettpriset ligger på 155 NOK och erbjuder verkligen valuta för pengarna både soliga och regniga dagar. Ett skönt avbrott för semestrande barnfamiljer eller motionssimmare.

3. Bakklandet - gatan som erbjuder en resa i tiden

Detta kvarter som är beläget mellan Bakkebron och bron till gamla stan påminner om en scen ur en Astrid Lindgren film. Mer pittoreskt och gulligt blir det knappast, trots detta planerades en ny och modern huvudgata att förläggas här men som tur är stoppades det genom protester från både studenter och arkitekter samt de boende i stan. På de gammeldags kullerstensgatorna finns både butiker, restauranger och kaféer men också gallerier och gamla hantverksaffärer. Om man bara vill ta en trevlig promenad och njuta av en vacker miljö som slår an till gamla tider så är Bakklandet verkligen en sevärdhet.

2. Munkholmen - den historiska ön i Nidelva

Denna vackra lilla ö i mynningen av floden Nidelva må se pittoresk och gullig ut om man passerar på en båttur, men för den historieintresserade är detta verkligen ett händelsernas epicentrum. På ön har under historiens gång huserat fängelse i den gamla fästningen men också varit bas för det tyska luftvärnet under andra världskriget. Nu för tiden kan man medelst båt besöka ön och njuta av både museum, kafé och möjlighet till ett dopp.

1. Nidarosdomen - världens nordligaste medeltida katedral

Denna domkyrka som började byggas i mitten av 1000-talet är bygd som hedrande minne av vikingarnas kung Olav, senare helgad och kanoniserad som Sankt Olav. Olav Haraldsson är också känd som hövdingen som kristnade Norge. Kyrkan färdigställdes omkring år 1300 och byggnationen pågick sedan 1070. Kyrkan har såklart restaurerats i omgångar under de passerade århundradena. Den mest kända och sevärda delen av kyrkan är den västra fasaden som är full av statyer och mönster. Man räknar kyrkan som en del av Trondheims hjärta och en sann stolthet för Norge.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se