6 häftiga slott i Sverige

 2021-12-25
6 häftiga slott i Sverige

Det finns över 150 slott i Sverige som är mycket väl bevarade. En stor del av dessa finner du främst i södra delarna av landet, men det gömmer sig även ett antal mer norrut. På grund av det stora antalet som finns är det inte lätt att avgöra vilka slott som är "bäst", "finast", "mäktigast", och så vidare. Svaret på dessa frågor beror nämligen på vem man frågar och vilken åsikt samt smak den personen har.

Här har vi dock valt att sätta samman en lista på 6 häftiga slott som finns i Sverige. Vilket tycker du är häftigast?

6. Sofiero Slott

I Helsingborg, Skåne finns Sofiero Slott vilket anses vara ett av landskapets allra främsta utflyktsmål. Det var år 1864 som slottets historia började. Prins Oscar samt hustrun Sophia av Nassau som förälskade sig i området och valde att köpa hemmanet Skabelycke. Där började de sedan bygga sommarslottet Sophie-Ro. De kunde flytta in redan ett par år senare. Till en början hade slottet endast en våning. Men när Oscar II blev kung renoverades slottet och fick utseendet som det har idag. Idag är Sofiero Skånes allra främsta utflyktsmål med restaurang, en fantastisk slottspark och det anordnas flera evenemang varje år.

5. Örebro Slott

I Svartån, Örebro ligger det häftiga Örebro Slott på en holme. Detta uppfördes på mitten av 1300-talet av kungen Magnus Eriksson då som en sorts försvarsborg. Borgen byggdes om vid Hertig Karls tid och omvandlades till ett renässansslott. Det har sedan år 1764 varit residens för Örebro läns landshövding.

4. Merlo Slott

Mellan åren 1883 till 1885 i Timrå uppfördes det häftiga Merlo Slott. Tanken med slottet var att det skulle bli sommarbostad till Fredrik Bünsow, träpatronen. Slottet överläts till Skönviks AB år 1924 och användes sedan som en permanent bostad mellan 1925 till 1929 för bolagscheferna. Därefter användes Merlo Slott av SCA-chefer fram till 1951. Under denna tid var slottet fullt och eftersom det var brist på lokaler valde flera bolag att flytta in arkivalier dit samt föreslog att slottet skulle börja användas som ett centralarkiv. Men trots detta har det bevarats en stor del av slottets ursprungliga utseende.

3. Läckö Slott

I Ekens Skärgård, Vänern, ute på en udde ligger barockslottet Läckö. Det är ett riktigt sagolikt slott vars grund började byggas redan på slutet av 1200-talet. Idag är detta slott en plats som varje år lockar besökare med olika evenemang. Det är möjligt att övernatta i slottet occh det finns en restaurang i närheten. Läckö Slott ligger som sagt på en udde vid sjön Vänern, rätt nära Lidköping. När det först uppfördes var det en biskopsborg, men under 1600-talet valde Magnus Gabriel De la Gardie att utveckla det till det pampiga barockslottet det är idag.

2. Drottningholms Slott

I Mälaren, på Lovön ligger den officiella bostaden för kungaparet. Drottningholms Slott började byggas år 1662 och anses vara det bäst bevarade i Sverige. Det finns med på världsarvslistan från Unesco som har sagt att Drottningsholms Slott "är det bästa exemplet i Sverige på ett kungligt 1700-talsresidens, representativt för all europeisk arkitektur från denna tid". Slottet har en gul färg, vilket kanske låter knasigt, men det är ett väldigt vackert slott.

1. Stora Sundby Slott

Stora Sundby Slott ligger vid Hjälmaren och är ett av de äldsta slotten i Sverige. Dess historia går att spåra ända till medeltiden. Idag är Stora Sundby Slott i privat ägo, men då och då anordnas det jakt kombinerat med boende vid slottet. Det är även möjligt att endast besöka det för att beundra parken som finns. Där kan du se hjorthägn samt en gamla borgruin.

Relaterade artiklar

Roadtrip genom Sveriges kuststäder och fiskebyar

Roadtrip genom Sveriges kuststäder och fiskebyar

En roadtrip genom Sveriges kuststäder och fiskebyar erbjuder en unik blandning av natursköna landskap 

Roadtrip genom Sveriges kuststäder och fiskebyar

De bästa festivalerna i Sverige 2020

De bästa festivalerna i Sverige 2020

Vill du gå på festival i sommar? Vi har sammanställt vad Sverige har att erbjuda i sommar. 

De bästa festivalerna i Sverige 2020

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se