Allt om Rusta

 2021-06-05
Hitta Rusta
Detta gigantiska varuhus som har det mesta och till bra priser; Rusta. Namnet anspelar såklart på verbet som betyder att bunkra upp eller att förse sig med saker. Det är ett bra namn med tanke på vad de säljer, nästan allt. Inte mat men det mesta för hemmet i övrigt. De finns i Sverige, Norge och Finland . De är sin egen importör och grossist och det kan de vara för att de är så stora.

Hur började det?

Nu har de de över 150 varuhus i de tre länder vi har nämnt här över men det började såklart med ett. Det var de två männen Anders Forsgren och Bengt-Olov Forsell som 1986 fick för sig att satsa på billiga saker för hemmet och det blev verkligen en hit. De har 3000 anställda i Skandinavien och 80 stycken Asien. Varför de har anställda i Asien kommer vi till alldeles strax. De omsätter omkring 7 miljarder svenska kronor och deras huvudkontor ligger i Upplands Väsby utanför Stockholm.

Varför de har anställda i Asien är för att de har inköps- och kvalitetskontor där som kontrollerar att deras grejer som de köper ifrån Asien håller en bra och etisk standard. När mycket produktion görs i Asien så är det det bra att ha kontor där för att kunna underlätta nära samarbete med leverantörerna där. På kontoret i Upplands Väsby så sköts all IT, ekonomi och HR och en del annat. De har genom åren fått en del kritik för dåliga arbetsvillkor i Asien och för de arbetare som tar fram produkterna där. Det är billigare arbetskraft och det är en av anledningarna till att Rusta har stor el av sin produktion där och de hoppas att de anställda i Asien ska kunna se till att det blir bättre arbetsvillkor för de som arbetar där. Swedwatch som utför undersökningar för massvis av svenska företag i utlandet har vid upprepade tillfällen dock konstaterat att Rusta till ett större ansvar för sina arbetare än de flesta av sina konkurrenter. Det är viktigt för att det ska kännas rätt att kunna hålla nere priserna.

Det största lagret som Rusta har ligger i Norrköping och är på gigantiska 120 000 kvadratmeter och därifrån sköts sedan distributionen till varuhusen. Sedan 2014 finns ett kontor i Oslo och Rusta har mer och mer etablerat sig på den norska marknaden och hittills finns det 5 kontor där. I Finland så har de etablerat sig på ett annat sätt. I vårt kära grannland fanns det förut ett varuhus som hette Hong Kong. Rusta gjorde som så att det köpte upp alla Hong Kong-varuhus och bytte namn till Rusta. Sedan 2017 finns därför Rusta i Finland också.

De har som sagt ett brett sortiment av allt du kan tänkas behöva ha i hemmet. Det inkluderar allt från grytor till gräsklippare till el-artiklar. De köper in enorma mängder av allting och förvarar på sitt lager och det är därför de klarar av att hålla ett lågt pris. Rusta har de senaste åren vuxit med 10-15% i omsättning varje år.


Relaterade intressepunkter:

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se