Att planera och genomföra en vandring längst delar av, eller hela Kungsleden är någonting som står på mångas bucket lists. Men för flera delar av vandringsleden så krävs det en del research innan man sätter igång.
Vi kommer i denna artikel gå igenom allt ifrån de olika delarna av Kungsleden till vilka alternativ av boende man har att välja mellan. Det mesta du behöver veta inför din vandring helt enkelt!
Vad är Kungsleden?
Kungsleden är en vandringsled som sträcker sig 450 kilometer genom Lappland och huvudsakligen så går den igenom obebodda områden i fjällen. Vandringsleden har funnits sedan början av 1900-talet och är en populär vandringsled under sommaren, men även under vintern fungerar flera av etapperna att vandra igenom.
Oavsett om du är nybörjare eller en mer erfaren vandrare så kan du vandra igenom Kungsleden. Hur mycket utmaning du vill ha beror helt på hur länge du vill vara ute, hur snabbt du vill vandra och om du vill bo i tält eller i övernattningsstugor.
De populäraste etapperna
Om du inte känner dig redo att ta dig an hela Kungsledens 45 mil så finns det flera etapper som du kan välja mellan, eller att endast vandra några av dem. De populäraste etapperna är enligt nedan:
Abisko – Nikkaluokta Sinaturled!
Nikkaluokta – Saltoluokta
Saltoluokta – Kvikkjokk
Kvikkjokk - Ammarnäs
Ammarnäs - Hemavan Signaturled!
Både den första etappen Abisko till Nikkaluokta och den sista etappen Ammarnäs till Hemavan är två signaturleder. En signaturled betyder att den blivit utsedd till en av Sveriges mest spektakulära leder tack vare den natur som den går igenom.
Abisko till Nikkaluokta är den mest populära etappen, men också den längsta. Om du väljer denna vandringsled så kommer du att ta dig fram närmare 15 mil genom natur som kommer få dig att häpna.
Även om vi här valt att nämna etapperna från norr till söder så kan du också välja att istället gå söder till norr, du spar då de längsta lederna till sist, men då även de magnifika vyerna.
Att tänka på inför din vandring:
1. Planera i god tid
Det är bra att planera din vandring i god tid, så att du vet hur mycket du behöver förbereda dig, både när det kommer till de materiella tillbehör men även fysiken. Vänj kroppen (och fötterna!) med både kortare och lite längre vandringsturer hemma.
2. Glöm inte kartan!
Även om Kungsleden är välmarkerad så bör en karta och kompass alltid finnas med i utrustningen. Speciellt då det på flera delar av sträckan inte finns mobiltäckning, vilket gör det viktigt att du kan lokalisera dig om du skulle komma bort från huvudstigen.
3. Ta med dig skräpet
Vi alla vandrar för att vi älskar naturen, och vi alla behöver hjälpas åt att hålla den ren. När en populär vandringsled såsom Kungsleden får många besökare så är det ännu viktigare att varje enskild vandrare tar sitt ansvar - lämna inget skräp!
4. Glöm inte att njuta
Medan du vandrar så kan det ibland vara svårt att njuta av de små stunderna när kropp och knopp börjar bli trötta. Men vi vill starkt påminna dig om att titta dig runt, även när du kanske inte ser de mest storslagna vyerna. Du kommer vandra genom vild terräng, och det är faktiskt väldigt få som får uppleva den känslan av närhet till naturen.