Besök Tomteland i Mora!

 2022-11-30
Tomteland

På Sagolandet Tomteland i Mora tas du med på ett fartfyllt äventyr i temaparken där tomten bor. Här får hela familjen ta del av vinteraktiviteter och uppleva julen i sagornas värld. Besök Tomteland i Mora tillsammans med barnen för ett möte med tomten, tomtemor och parkens levande sagofigurer!

Vad är Tomteland?

Tomteland är en välbesökt temapark söder om Mora i Dalarna. Parken är belägen på Gesundaberget och ger besökarna både improviserad och manusbunden teater med tema utefter årstid.

I den stora parken beläget utomhus bjuds det på ett varierat program för både stora och små med bland annat utomhusaktiviteter, musikala föreställningar och äventyr med parkens levande sagofigurer. Du kan även ta del av kvällsshower och teatrar utefter årstid.

Förutom att hälsa på de magiska sagofigurerna och djuren i parken kan du upptäcka Tomteland på egen hand. Strosa runt bland butikerna eller avnjut en god lunch på någon av parkens restauranger. Tomteland har dessutom häst-och vagnturer runt om på området genom den förtrollande skogen som är ett äventyr för sig.

Tomteland har även ett tydligt budskap som de vill förmedla sin besökare. Detta är att ta hand om djuren, miljön och varandra. Detta visar parken genom tal från tomten till barnen om att älska sig själv precis som man är och att vi måste ta ansvar för naturen och djuren omkring oss.

Tema utefter årstid

På sommaren kan besökare ta del av urskogar, Trollriket och Drakland med älvor och prinsessor. Här kan besökare leka, bada och åka på en båttur i Aurorasjön. Du kan även plantera blommor, hälsa på parkens djur och umgås med skogsälvorna.

Under vintertid är platsen speciellt populär då tomten och tomtemor gör entré i parken med vinteraktiviteter för hela familjen i Skogstomtebyn. Upptäck alla magiska vintermiljöer i parken och dansa kring den glittrande jättejulgranen och lek lekar i snön med snöälvorna. Parkens höjdpunkt är ett besök i tomten och tomtemors sagolika hus.

Tomteland invigdes den 8 december år 1984 och har sedan dess varit ett av landets främsta platser för barnfamiljer för att fira in julen.

Hur tar du dig till Tomteland?

Det lättaste sättet att ta dig till Tomteland i Mora är med bil. Landet ligger i Gesunda cirka 1,5 mil utanför Mora. Om du använder dig av GPS, knappa då in Gesundrabergsvägen 80 Sollerön för en så exakt vägbeskrivning som möjligt.

Du kan även ta dig till Mora med buss, tåg eller flyg. Den sista biten mellan Mora och Gesunda är alltid tillgänglig via lokala bussförbindelser eller transfer med taxi.

Det finns inget boende du kan boka i anslutning till Tomtelandet men däremot har du ett flertal boenden i Mora eller Åsengården, som endast ligger 10 minuter bort från Tomtelandet.

Vinteraktiviteter på Tomteland

De mest magiska av vintrar upplever barnen På Tomteland i Mora. Sagolandet med den förtrollande skogen, Trollriket, Skogstomtebyn och Sagotorget är helt snötäckta med julbelysning och allt som hör julen till. Här kan barnen hälsa på fjälltroll, vinterdraken, eldalver och vinterälvor som strosar runt i parken.

Besök även tomten och tomtemors tomtestuga tillsammans med parkens stånd där det säljs julvaror och varm dryck. Det går även att köpa biljetter till Dalarnas populäraste julshow Midvinterblot. Inne i  Verkstán, en av Europas största timmerbyggnader bjuds det på den spännande föreställningen i tre akter tillsammans med en trerättersmiddag i julmiljö.

Föreställningen Midvinterblot har setts av hela 53 000 åskådare och i år är det 19:e året i rad som vikingarna Nökve, Gullvej, Hjorun och Hilldur intar scenen i skenet av levande ljus och eldar i vinternatten.

Relaterade artiklar

Fina boenden i Sälen

Fina boenden i Sälen

Sälen och Dalarna i övrigt har mycket vackert att erbjuda. 

Fina boenden i Sälen

Bo på de bästa vandrarhemmen runt siljan

Bo på de bästa vandrarhemmen 2020 runt Siljan

Siljan är Sveriges sjunde största sjö och erbjuder en mängd olika aktiviteter året om. Det finns flera aktiviteter för både stora och små att uppleva. 

Bo på de bästa vandrarhemmen 2020 runt Siljan

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se