Bli en förberedd bilägare inför vintersäsongen

 2022-01-09
förberedd bilägare inför vintersäsongen

Att ha tillgång till eller äga en alldeles egen bil är för många människor en självklarhet medan det för många andra kan ses som en ren lyx. Oavsett hur behovet av eller tillgången till en bil så finns det många viktiga aspekter att ta hänsyn till kring bilen. De vanligaste grejerna att ha koll på gäller ju oavsett vilken bilmodell det är, vilken årsmodell den har eller vilken årstid det är ute. Något som sticker ut en aning är vilka åtgärder man kan tänkas vidta kring bilen inför vintersäsongen.

Det mest självklara

Det finns några självklarheter som de allra flesta har stenkoll på, däribland att man ska ha vinterdäck. Däremot finns det en stor osäkerhet kring många om vad som faktiskt gäller när det kommer till vinterdäck. Enligt lagen ska vinterdäck alltid användas vid vinterväglag mellan 1 december och 31 mars. Dubbdäck får man använda mellan 1 oktober och 15 april medan friktionsdäck går att använda året runt även om det inte rekommenderas.

Det är också viktigt att kontrollera mönsterdjup på sina däck, 3 mm är lagstadgat krav för vinterdäck men ofta rekommenderas minst 4-5 mm djup. Däck blir precis som mycket annat också sämre med tiden, gummit kan hårdna och dubbar kan slitas ned eller trilla av. Man bör vara nogrann med att kontrollera lufttrycket i sina däck när det blir kallt eftersom det kalla vädret är extra påfrestande, att kolla trycket enbart vid däckskifte är inte ovanligt men det rekommenderas att man gör det regelbundet.

Även om vinterdäck hör till den allra vanligaste åtgärden inför vintern så finns det så klart några fler grejer att hålla koll på. En enkel sak är att se till att den spolarvätska man använder tål lägre temperaturer då man annars riskerar att den fryser i spolkanaler och inte går att använda, en liten risk med det kan också vara att vätska som fryser kan förstöra både slangar och behållare när den expanderar. Viss motorolja kan också vara temperaturkänslig vilket kan vara bra att känna till.

Att ladda upp bilbatteriet kan vara en god idé om man ofta använder bilens inbyggda värmare inför en bilresa, se gärna till att batteriet är i bra skick också eftersom det är extra tråkigt med startproblem i kylan.

Enkla men viktiga extra förberedelser

Man kan också förbereda lite inuti bilen. Exempelvis finns det olika mattor man kan ha med sig som är lämpliga om man kör fast i en snödriva eller liknande. De hjälper bilen att få bättre fäste så man kan köra vidare. Man kan också ha med sig en behållare med grus som kan hällas ut vid däcken för att få bättre fäste. Bogserlina är kanske ingenting man använder särskilt ofta men om man ska åka långt i vintertid så är det en bra säkerhetsåtgärd, likaså startkablar. Då kan man både hjälpa andra och se till att vara förberedd om man är i behov av hjälp. Enklare saker att alltid ha till hands är exempelvis en varselväst, extra handskar, en mössa och ficklampa eller signalljus.

Att förbereda lite extra genom att rengöra bilen utvändigt och ytbehandla den med hårdvax är faktiskt inte bara för att bilen ska se snygg ut, det är också bra för att skydda mot vägsalt och snö eller is som kan påskynda rostande. När du ändå håller på så se till att smörja in gummilister runt dörrar och bagagelucka med en mjukgörande silikon, det samma gäller låsolja för den med en äldre bil. Då slipper man att dörrar eller lås fryser fast.

Se till att det finns en extra isskrapa, gärna en med snöborste, så att man kan hålla god sikt under de mörka och kalla vintermånaderna.

Avslutningsvis men kanske viktigast av allt ändå, kör försiktigt och se till att hålla avståndet till andra bilar och trafikanter.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se