Borås, en trevlig och regnig stad

 2021-03-29
Borås, en trevlig och regnig stad
Vill du upptäcka Borås är det bäst du kollar med SMHI hur vädret ska bli. Borås sägs vara den stad som har mest nederbörd, och det har stämt enligt SMHI. År 2019 skedde dock en förändring då orten Torup i Halland övertog tronen. För att komma till Borås med bil är det riksväg 40 som gäller. Staden ligger drygt 80 kilometer söder om Jönköping och ungefär 60 kilometer norr om Göteborg.

Historik

Borås är den 15:e största tätorten i Sverige med cirka 70 000 invånare. På Stora torget finns en staty av Gustav II Adolf, som var den kung som grundade Borås. Här fanns förut de största textilfabrikerna som sysselsatte många kvinnor. Det var ett slitsamt arbete som lockade kvinnor från både Finland och forna Jugoslaven att emigrera från sina hemländer.

Postorder

Borås är också känt för sina postorderföretag och många minns med glädje när de härliga katalogerna från bland annat Ellos, Haléns och Josefssons damp ner i brevlådan. Dessa bläddrades det vilt i och en önskan om nya kläder och hemtextiler ledde till köp genom postorder.

Längre tillbaka i tiden reste handelsmän till Borås med sina varor för att sälja, köpa eller byta med varandra. De kallades för knallar och därför har stadens största köpcentrum fått namnet Knalleland. När det under 1970-talet blev kris inom textilindustrin fick de flesta textilföretagen läggas ner och flyttas utomlands. Borås lever ändå kvar i textilandan och vill du studera textil finns Textilhögskolan där. I många år fanns även den enda bibliotekarieutbildningen i staden. Där har tusentals biblioteksanställda fått sin utbildning.

Borås djurpark

Trots lite regn då och då finns det en hel del trevligt att uppleva i Borås och ett av de största nöjena är Borås djurpark. Har du familjen med dig vill säkert barnen besöka parken för att titta på djuren som finns där. Parken anlades 1962, är på 40 hektar och det finns i dag nästan 600 djur av cirka 65 olika arter.

Sigvard Berggren var den man som grundade djurparken 1962 och det djur som flyttade in först var Simba, ett lejon som Berggren även skrev en bok om – Simba, mitt lejon i Afrika. Efter sin död skänktes Simba till Naturhistoriska museet i Göteborg, där han nu finns uppstoppad. Den kände naturfotografen Jan Lindblads älskade tigrar Rani och Lillan bodde även de ett tag i parken. Djur som lejon, strutsar, älgar, schimpanser, vargar och många andra arter kan du se och uppleva här. Ta gärna med matsäck och vandra runt i parken en hel dag.

Knalleland

När du är i Borås måste du också besöka Knalleland med sina cirka 100 butiker, kaféer och restauranger. Där hittar du allt från senaste modet till elektronik.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se