Dags att anlita mäklare? Tänk på det här

 2022-05-25
Dags att anlita mäklare? Tänk på det här

Vad ska man tänka på när man anlitar en mäklare? Och hur mycket är det värt att betala för renoveringar och styling innan försäljningen? Här har vi samlat användbara tips till dig som ska sälja din bostad, så att du kan få bästa möjliga pris för din bostad, få en smidig affär och känna dig nöjd med hela processen.

Allt börjar med att jämföra olika mäklare, så att du får reda på vilken mäklarbyrå och vilken person som är bäst för din situation. Det gör att du också får de bästa förutsättningarna för ett högt försäljningspris.

Jämför mäklare på nätet först

Idag finns ett stort antal olika mäklarbyråer och det är därmed ofta svårt att navigera bland alla valen. Därför har jämförelsetjänster som MäklarOfferter sett till att samla mäklare från Fastighetsbyrån och många andra fastighetsmäklarna runtom i Sverige. MäklarOfferter låter dig jämföra olika mäklare och deras erbjudanden utan kostnad, anpassat efter din bostad, vilket gör att du kan spara både tid och pengar. På sajten finns också tips och rådgivning inför bostadsförsäljningen.

En stor fördel är att du slipper lägga ner tid på att själv leta upp vilka mäklare som finns i ditt område, och kontakta dem för att jämföra arvoden, eftersom MäklarOfferter listar alla lokala mäklare från kontor som Svensk fastighetsförmedling och Skandiamäklarna. En annan fördel är att alla mäklare är kvalitetssäkrade genom FMI och att jämförelsen inte är bindande. Det är med andra ord inget krav att du anlitar en av mäklarna.

Vad är viktigast för dig?

Tänk också över vad som är viktigast för dig med försäljningen. Är det att få ett så högt slutpris som möjligt, eller att försäljningen sker snabbt? Se till att förmedla detta till mäklarna i ett tidigt skede så att du kan anpassa valet efter vem som bäst möter dina önskemål.

De flesta säljare väljer att ta hjälp med hela försäljningsprocessen, det vill säga styling, fotografering, marknadsföring, visning, budgivning och slutligen signeringen av kontrakt. Om du har andra önskemål är det dock värt att tänka igenom det och förmedla detta till mäklaren.

Arvodet är viktigt – men långt från allt

Även om mäklararvodet spelar en betydande roll i beslutet om vem du väljer, så är det inte allt. En mäklare med väldigt lågt arvode, alltså en ”billig mäklare” kanske kan verka lockande, men du riskerar att förlora pengar i slutändan eftersom priset kanske inte blir lika högt som när du anlitar en lite dyrare mäklare.

Dessutom kräver vissa sådana billigare mäklare att du själv ordnar med mycket av jobbet. Exempelvis kan du själv behöva ansvara för att ordna visningar och följa upp intresset från spekulanter. Detta kan lätt ta upp mycket av din tid, och resultatet blir samtidigt ofta sämre jämfört med om en professionell person skulle gjort arbetet.

Tänk på att arvodet inte bara är en betalning för mäklarens tjänster, utan också för värdefull erfarenhet, kunskap, stort nätverk och framförallt trygghet.

Extra investeringar kan löna sig

När vi ändå är inne på ämnet pengar så är det värt att nämna investeringar som enklare renoveringar och styling av hemmet. En del mäklare inkluderar styling i arvodet, men inte alla, så var noga med att kolla upp detta om du vill ha hjälp med att göra bostaden fin inför fotograferingen. Även om styling inte ingår i arvodet har de flesta mäklarbyråer samarbeten med stylister så att du kan få en offert på vad det skulle kosta att piffa till hemmet.

Stylingen kostar i regel ett antal tusenlappar, allt från ett par tusen för växter, blommor och kuddar, till runt 20 000 kronor om du även vill att möbler ska ingå. Visst kan det verka dyrt, men värt att komma ihåg är att en optimalt inredd bostad kan höja slutpriset rejält. Det gäller även investeringar såsom renoveringar som gör bostaden mer attraktiv. Här är några exempel på förändringar som kan driva upp priset på din bostad:

  • Nyrenoverat badrum
  • Nyrenoverat kök
  • Energieffektiv värmekälla
  • Nya golv
  • Lägga om taket
  • Öppen spis eller kamin för mysfaktor

När renovering inte lönar sig

Samtidigt som det kan löna sig att renovera inför försäljning av bostad så gäller det också att vara försiktig med val av färger och material. Många köpare vill själva sätta sin prägel på sitt nya hem. Då kan en renovering som inte faller i smaken istället skrämma iväg intressenter.

Fokusera först och främst på att fixa fel som drar ner helhetsintrycket, som flagnande färg eller trasiga delar i hemmet. Att måla eller tapetsera om ett rum i neutrala, ljusa färger kan ge en snabb förbättring. Men om hela bostaden är i behov av renovering kan det istället löna sig att spara pengarna och tiden, och sälja i befintligt skick. Köpare får då chansen att själva renovera efter sina önskemål, något som kan ses som attraktivt.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se