Det här är Fjällnora

 2022-11-26
Det här är Fjällnora

Fjällnora är ett naturreservat beläget i Uppsala kommun med många friluftsaktiviteter för hela familjen året om. Här kan du bland annat bada, vandra, paddla kanot, åka längdskidor eller testa på friluftsområdets äventyrsbana. Ta en långhelg till Fjällnora och ta del av allt du kan uppleva både för de stora och små!

Vad är Fjällnora?

Fjällnora är ett naturreservat cirka 1,5 mil utanför Uppsala som omges av täta skogar och vackra sjöar. Friluftsområdet är mångsidigt och har tillgång till aktiviteter året om. Fjällnora har blivit ett naturreservat för att på lång sikt kunna skydda ett större naturområde och en biologisk mångfald. Ett rikt friluftsliv är tanken bakom reservatet och för att besökare ska kunna ha tillgång till området och se det utvecklas.

Naturreservatet är öppet för besökare året om som kan ta del av den vackra naturen och ägna sig åt ett flertal utomhusaktiviteter för hela familjen.

Vart kan du bo och hur hittar du hit?

När du besöker Fjällnora och vill bo i direkt anslutning till friluftsområdet kan du antingen hyra en stuga eller bo på campingen i området. Tänk på att camping endast får ske på anvisade platser.

Om du tänkt besöka Fjällnora med bil så behöver du köra cirka 15 kilometer från Uppsala på väg 282 mot Almunge. Tar du istället regionbuss så stannar denna vid Fjällnora vägskäl och därifrån har du cirka 3 kilometer att gå tills det att du kommer fram till friluftsområdet. Under sommartid erbjuds även ånglokståg från Uppsala till Fjällnora.

Vandring

Du upplever Fjällnora som allra bäst genom att vandra igenom området. Fjällnora har flera vandringsleder där du kan upptäcka landskapet till fots. Du kan exempelvis vandra längs Upplandsleden, gå runt Ramsen eller besöka kolarkojan. Området har markerade vandringsleder genom Fjällnoras gamla skogar och lederna är mellan 3-5,3 kilometer långa.

Kolarstigen är cirka 3 kilometer lång och passar för den som är intresserad av historia. Denna vandringsled tar dig fram till en gammal kolarkoja och här får du även ta del av hur man gjorde träkol förr i tiden.

För den som vill ha en lite större utmaning så är Vildmarksleden på 4,5 kilometer ett bättre alternativ. Här vandrar du runt sjön Ramsen i en något svårare terräng.

Längdskidåkning och skridskoåkning

Även på vintern finns det mycket att göra i Fjällnora. Området har två sjöar – Ramsen och Trehörningen som passar utmärkt för långfärdsskridskoåkning. Här plogas banor som är så långa som 1-12 kilometer. Området har även skridskobana speciellt anpassad för spel och lek för de lite yngre barnen.

Under vintrar med mycket snö kan du även ägna dig åt längdskidåkning både på isen och i skidspår i skogen. Dessutom finns både bastu och bad i isvak tillgängligt för den som vågar.

Bad och andra vattenaktiviteter

Sommartid har Fjällnora som mest att erbjuda. På friluftsområdet hittar du ett större friluftsbad, med både hopptorn och grillplatser. Dessutom har området ett hundbad för din fyrbenta vän. Du kan även hyra kanot, roddbåt, SUP eller trampbåt för att ta dig ut på sjön. Här kan du spendera en heldag med familjen och grilla på någon av områdets grillplaster eller köpa lunch och fika på Fjällnora Kafé.

Testa äventyrsbanan

Fjällnoras äventyrsbana är en av landets största höghöjdsbana med både linbanor och broar högt bland trädtopparna i naturreservatet. Äventyrsbanan har 30 stationer som du kan ta dig igenom, men denna aktivitet är ingenting för den höjdrädda.

I anslutning till äventyrsbanan finns det en naturlekplats med djur i trä och fartfyllda klätterställningar. Om du vill se riktiga djur har lantgården i området tama djur som du kan stanna upp vid och hälsa på.

Relaterade artiklar

Radisson Blu Hotel Uppsala bra recensioner och betyg!

Radisson Blu Hotel Uppsala bra recensioner och betyg!

Att hitta det perfekta hotellet för en resa eller en kortare vistelse kan vara en utmaning. Det handlar om att balansera komfort, läge, service och pris för att uppnå den bästa möjliga upplevelsen. 

Radisson Blu Hotel Uppsala bra recensioner och betyg!

Bo på Aiden by Best Western Stockholm Arlanda Airport fd Connect hotel Arlanda

Bo på Aiden by Best Western Stockholm Arlanda Airport fd Connect hotel Arlanda

Bästa hotellet för övernattning nära Arlanda 

Bo på Aiden by Best Western Stockholm Arlanda Airport fd Connect hotel Arlanda

Sevärdheter i Uppsala

Sevärdheter i Uppsala!

Sevärdheter i Uppsala – Vi har listat de största sevärdheterna i Uppsala och vilka aktiviteter och platser du inte bör missa i staden! 

Sevärdheter i Uppsala!

Hitta boende i Uppsala

Hitta boende i Uppsala

Ska du till exempel hälsa på din familj eller besöka Uppsala på semestern, kommer du att få ett mer tryggt och avkopplande besök om du inte själv behöver städa eller tänka på frukosten. 

Hitta boende i Uppsala

Sveriges 10 största städer 2020

Sveriges 10 största städer 2020

Vet du vilka Sveriges största städer är? Du kan säkert räkna upp dem hyffsat bra, men vet du ordningen och ungefär hur måna som bor där? 

Sveriges 10 största städer 2020

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se