Elbil på semestern – så gör du

 2022-08-15
Elbil på semestern – så gör du

Att välja en elbil framför bensinbil blir allt vanligare. Ett stort antal svenskar har övergett de bensin- och dieseldrivna fordonen och övergått till en elektriskt driven bil. Inte minst fick bilmärket Tesla upp ögonen för elbilarnas framgång hos svenska folket. I dag finns dock ett stort antal elbilar att välja på. De flesta bilfabrikanter har minst en el- eller hybridbil i sitt sortiment.

Och elbilarna fungerar allt som oftast mycket bra. De är tystgående och bekväma att köra, menar många av de nöjda elbilsägarna. Men det finns en liten hake. De kan ännu inte färdas lika långa sträckor på en laddning som en bensinbil gör på en tank. Det innebär att de som gillar att åka Sverige runt på bilsemester om somrarna har en del förberedelsearbete att göra.

Utrusta bilen inför semesterresan – ned till bagagerumsmattan

Självklart måste alla de praktiska detaljerna med bilen ordnas, oavsett vilken typ av bil du kör. Det kan vara en god idé att till exempel provpacka bilen en tid innan ni ska ge er ut på bilsemestern för att säkerställa att allt fungerar som det ska i bagageutrymmet och att allt ni vill ha med er faktiskt får plats där bak. 

Hur länge sedan var det ni till exempel såg över er bagagerumsmatta? En trasig sådan kan innebära att packningen inte håller sig på plats under färd. En ny bagagerumsmatta Tesla Model 3 är en god investering om ni vill hålla bilens väggar nya och fräscha även inuti bagagerummet. 

Planera rutten efter elbilens behov av laddning

När allt det praktiska är på plats gäller det naturligtvis att lägga upp rutten ordentligt. Här måste ni ta full hänsyn till hur ofta ni behöver ladda elbilen. Det kan variera mellan olika tillverkare. Ni ska se elbilens behov av laddning som en möjlighet att upptäcka nya spännande platser, inte som en begränsning. 

Det kan nämligen få er att helt skaka om ert invanda schema för bilsemestern, och säkert kommer ni hitta en hel massa nya fantastiska punkter och koordinater över Sverige. Se bara till att de stopp ni väljer och de hotell, campingplatser eller vandrarhem som blir er natthamn faktiskt erbjuder möjligheten att ladda elbil. Även om utvecklingen gått snabbt framåt vad gäller laddstolpar och laddstationer finns det fortfarande en del vita fläckar på kartan. Det är dock värt att nämna att de flesta snabbmatskedjor, som McDonald’s, erbjuder laddning av elbilar utanför sina restauranger. Ett hett tips vad gäller att bilsemestra med elbil är att hellre stanna till och ladda för tidigt än för sent. Ser ni en McDonald’s vid vägen, så ta chansen att svänga in och ladda.

Serva din Tesla innan avfärd

Det sista tipset vad gäller att förbereda en bilsemester i elbil är att se till att bilen är nyservad innan ni åker iväg. Även om bilfirmor som Tesla erbjuder gratis service var ni än befinner er, kan det ta tid att få en auktoriserad Tesla-mekaniker på plats. Det är bättre att kolla igenom att allt är som det ska innan ni åker. Då är det bara att njuta av semestern och Sveriges alla intressepunkter, när ni väl gett er av.

 

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se