Engångsplastartiklar ersätts med hållbarare material

 2022-01-31
Engångsplastartiklar ersätts med hållbarare material

Från och med den första januari 2022 är en rad olika engångsplastartiklar förbjudna, meddelar Naturvårdsverket. Det som ligger till grund för vilka artiklar som numera är förbjudna, är att de ofta förekommer som skräp både längs stränder och i havet – men också att det finns möjligheter att tillverka dessa förpackningar i andra material istället.

Förpackningsindustrin ställs inför nya utmaningar

Strävan mot ett mer miljövänligt samhälle gör att de som arbetar inom förpackningsindustrin måste anpassa sig och ställa om sina verksamheter, genom att hålla sig uppdaterade på nya direktiv.

Ett av de företag som arbetar aktivt med att ligga i framkant när det gäller hållbar tillverkning är företaget INP Förpackningar AB. INP är specialister på att både utveckla och tillverka plastförpackningar, och på https://www.inp.se/ skriver de bland annat om hur de tar sitt ansvar genom att se till att 70% av PET-användningen kommer från så kallade återvunna PET-flingor.

För andra industrier, som arbetar med att tillverka bland annat sugrör, bomullspinnar och andra engångsartiklar av plast, innebär det nya förbudet en ännu större omställning. Nu måste man hitta alternativa material som går att använda istället för plast, något som vi redan har sett bland annat vad det gäller sugrör som numera tillverkas i papp.

Vilka plastartiklar berörs av det nya förbudet?

När vi hör ordet plast så tänker vi förmodligen i första hand på olika sorters förpackningar av plast, plastleksaker eller andra saker som känns typiskt ”plastiga”. Men sanningen är att plasten finns överallt och på ställen där vi minst anar. Den förekommer i otroligt många former och återfinns i våra kläder, skor, golv, köksapparater – ja, nästintill överallt.

Eftersom plasten förekommer i så otroligt stor utsträckning är därför strävan efter ett helt plastfritt samhälle ett ouppnåeligt mål, men det går faktiskt att ersätta vissa plastartiklar med miljövänligare alternativ. Redan år 2019 beslutades det om det nya direktivet om engångsplaster och från och med januari 2022 börjar alltså förbudet att gälla även i Sverige.

Förbudet rör inte alla engångsartiklar, utan vissa utvalda sådana:

●      Sugrör

●      Bestick

●      Bomullspinnar

●      Tallrikar

●      Omrörare för olika drycker

●      Oxo-nedbrytbar plast (exempelvis avfallspåsar av denna typ)

●      Pinnar till ballonger

●      Matboxar i expanderad polystyren (används ofta vid takeaway)

Hur påverkar plastavfallet vår miljö?

I Naturvårdsverkets senaste rapport från 2017 kan vi se en enorm ökning av både plastavfall och plastanvändning i Sverige. Jämfört med år 2010 så har plastanvändningen stigit med närmare 300,000 ton per år, vilket motsvarar ungefär 30 kg per person per år.

Majoriteten av all plast som sedan blir till avfall, används till energiåtervinning eller som bränsle inom olika industrier. Bara en liten del går till återvinning som blir till ny plast.

En stor del av all nedskräpning i vår miljö består av olika sorters plast som hamnar på olika ställen i naturen, både på land och i havet. Detta är ett problem ur många olika perspektiv och på lång sikt så hotar det till och med den biologiska mångfalden. Inte nog med att det varje år kostar samhället stora summor pengar att hålla gator och stränder rena från skräp, det tar också död på miljontals djur varje år på grund av att de har råkat fastna i eller ätit plast.

Sverige är ett föregångsland när det kommer till att arbeta för en mer hållbar miljö, och i framtiden kan vi med största säkerhet vänta oss fler förbud mot icke-miljövänliga produkter. 

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se