Ett Göteborgsbesök som heter duga

 2020-02-20

Stockholm må vara Sveriges anrika och vackra huvudstad med sin berömda skärgård, Drottningholms slott och välrenommerade muséer såsom Moderna muséet och Fotografiska. Västkustens pärla Göteborg hamnar dock inte långt efter när det gäller sevärdheter, nöje och kulturutbud. Siffror från 2018 som redovisats av Göteborg & Co. avseende turistnäringen visar att Göteborg år 2017 ökade sina gästnätter under en treårsperiod från 4,1 till 4,8 miljoner, och att hotellen i Göteborg har högst beläggning av de svenska storstäderna, nästan 70 procent i genomsnitt. Göteborg håller fanan högt som en högt skattad sommarstad med attraktioner som Liseberg, skärgården, stora evenemang såsom Göteborgskalaset och konserter med världsartister på Ullevi.  

 

I den här artikeln delar vi på koordinater.se med oss av våra bästa tips för att utforska Göteborg som en sann göteborgare över en weekend.

 

Spela bingo

 

För 90-talisterna ter det sig säkert mycket märkligt att det funnits en tid då människor suttit bänkade framför tv:n för att spela bingo. Bingolotto är dock ett av de mest sedda tv-programmen någonsin i svensk tv-historia och har sedan starten den 19 oktober 1991 sänts från en studio i Göteborg. Idag leds programmet av Rickard Olsson men längre stod ikoniska göteborgaren Leif ”Loket” Olsson värd för programmet. Bingolotto – och i förlängningen bingo är därmed en rätt göteborgsk företeelse som vi rekommenderar att du ägnar dig åt vid ett besök i staden. För den som är trött efter en dag på stan kommer inga poäng att dras av din Göteborgs-poängtavla om du istället för en bingohall väljer att spela på Maria bingo direkt från hotellbädden.

 

Ta en fika

Kanelbulle i Göteborg 

 

Även om fika inte på något sätt är enbart en göteborgsk företeelse vilar det ändå en särskild glans över fenomenet på Västkusten. Göteborg sägs vara Sveriges mest cafétäta stad per capita och det märks inte minst vid en tur längs Linnéstaden eller Vasastaden där större cafékedjor trängs med mindre mysiga fik. Vill du vara riktigt göteborgsk beger du dig förslagsvis till pittoreska Haga och café Husaren som bjuder på kanelbullar i större storlekar.

 

 

Ta en tur i Feskekörkan

 

Feskekörkan, en mycket göteborgsk institution, är enligt egen utsago ”samlingsplatsen för alla som uppskattar Sveriges bredaste utbud av färsk fisk och skaldjur”. Här finner du två högklassiga restauranger, ostronöppning och vinprovning och möjlighet att organisera fester och events. För den som vill lyxa till det med skaldjursfrossa är Feskekörkan därmed i en klass för sig. Utbudet av havskräftor, krabba, hummer, marulk, makrill, gravad lax, rödspätta och vittling är (beroende på säsong) enormt och ingenstans smakar väl räkorna lika gott som på Västkusten.

 

Åk spårvagn

 

Stockholmarna må ha sin tunnelbana men i Göteborg åker vi fortfarande spårvagn för att snabbt och smidigt ta oss fram. Med en banlängd om 161 km, är Göteborgs spårväg det största spårvägssystemet i Norden och utgör stommen i Göteborgs kollektivtrafik. Med spårvagnen kan du enkelt röra dig både i innerstaden som i tätort. Inte sällan är spårvagnsresan också ett fint tillfälle att insupa den glättiga göteborgska atmosfären och titta ut ur fönstret för att insupa staden.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se