Fem kosttillskott som sägs hjälpa mot stress och ångest

 2021-09-21

Alla kan vi uppleva stress och ångest under kortare perioder. Oftast går känslorna över av sig själv men ibland kan ångesten hålla i sig eller t.o.m bli kronisk. Dålig självkänsla, depression, sömnlöshet och oro är alla tecken på att något inte står rätt till. Stress kan även yttra sig fysiskt med hjärtklappningar, förhöjt blodtryck och magsår.

För att minska känslor av stress och ångest finns det kosttillskott som aktivt hjälper oss att hantera våra känslor och slappna av på ett naturligt sätt. Detta kallas för komplementärmedicin och har blivit enormt populärt de senaste åren.

 

Inositol

Inositol är en kolhydrat som finns naturligt i kroppen. Ämnet har en kemisk struktur som påminner om blodsockrets och påverkar direkt neurotransmittorerna som ansvarar för att vidarebefordra signaler till hjärnan. Det har forskats en del kring huruvida inositoltillskott kan minska ångest (inklusive panikångest), tvångssyndrom (OCD) och stress (inklusive posttraumatisk stress). Flera studier har visat att inositol har en lugnande effekt på patienter med panikångest, depression, tvångssyndrom, sömnbesvär och fobier.

 

Inositol finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker och apotek, antingen i koncentrerad kapselform eller i kombination med andra ämnen som t.ex. magnesium och L-teanin.

 

Johannesört

I växtriket hittar man mängder med örter som har en läkande effekt på både kropp och själ. En ört som växer vilt i Europa är johannesörten. I Sverige är vi vana vid att dricka te med johannesört. I Tyskland föreskriver man istället johannesört vid behandling av depression. Det finns vetenskapliga data som visar att johannesörtextrakt är lika effektiv som medicinska antidepressiva medel vid lindriga former av depression. På apotek säljs johannesörtextrakt i tablettform under namnet hypermin.

 

Skulle du inte få tag på johannesört kan CBD i kapselform eller som tépulver vara ett alternativ. Cannabidiol är ett ämne som förekommer naturligt i växtriket och extraheras från rå ekologisk hampa.

L-teanin

L-teanin är en aktiv aminosyra som förekommer naturligt i te. Ungefär 1-2 % av tebladens torrvikt består av teanin och grönt te är den variant som innehåller mest teanin. Det kan dock krävas mer än några koppar te för att teaninet ska ha en positiv effekt på vårt humör. Studier visar att L-teanin i koncentrerade former kan aktivera frisättningen av serotonin och dopamin.

 

Serotonin är en signalsubstans som styr vårt humör och vid ångest är nivåerna oftast låga. Dopamin är direkt kopplad till hjärnans belöningssystem. När vi är glada ökar nivån av dopamin. Vid depression råder det istället en brist på dopamin i hjärnan. L-teanin har en stimulerande effekt på dessa ämnen, vilket i sin tur påverkar vår sinnesstämning genom att lugna ner hjärnan och reducera ångestsymtom.

L-teanin i koncentrerad form finns som kosttillskott i välsorterade butiker och apotek på nätet.

Ashwagandha

Ashwagandha (eller indisk ginseng) är en potatisväxt från Asien som använts i flera århundraden inom indisk alternativmedicin och Ayurveda. Det är främst rötterna som används för framställning av kapslar och pulver i koncentrerad form. Ashwagandha används som naturläkemedel vid behandling av stress och ångest. Finns att köpa i välsorterade butiker och apotek. 

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se