Företagslån - 3 viktiga saker att tänka på - Koordinater.se

 2022-04-04
Företagslån - 3 viktiga saker att tänka på

Det är inte ovanligt att företag hamnar i situationer där de behöver hjälp med finansiering. Det kan handla om att ditt bolag behöver köpa nya maskiner, expandera till en ny stad eller få en förstärkning för att tillfälligt förbättra likviditeten i verksamheten.

Men som med alla typer av lån är det ett stort beslut du tar – och det finns många fallgropar som du bör vara försiktig med. I vår artikel har vi listat tre viktiga saker som du bör vara medveten om när du ansöker om ett lån till ditt företag.

Har du tillräckligt med säkerhet för att täcka lånet?

För att få en förmånlig ränta från banken är det viktigt att du kan erbjuda någon form av säkerhet. När det gäller bolag är det oftast säkerhet i ditt bolags tillgångar. Det kan handla om alltifrån lokaler, mark, maskiner och dylikt.

I vissa fall kan det även krävas en borgensman som åtar sig att betala skulden om låntagaren hamnar efter med betalningarna på lånet. Denna borgensman är vanligtvis ägare till företaget eller ett annat företag.

Förstå hur bankerna bedömer ditt företag

Varje bank har sina egna bedömningsregler som dem använder när de utvärderar låneansökningar. Förutom att begära säkerhet för lånet försöker finansinstituten också att få en helhetsbild av företagets välstånd. Det kan handla om att granska balansräkningen, boksluten och privat information om företagets ägare. Till exempel om ägaren har betalningsanmärkningar eller andra skulder.

Räntan kan skilja sig beroende på hur banken bedömer ditt företags förmåga att betala tillbaka lånet. Mindre, nischade banker brukar vanligtvis ge bättre räntor än de större bankerna då de vill öka sina marknadsandel. Således är det en god idé att använda jämförelsesajter för lån som kreditval.se så att du kan hitta ett företagslån som passar bäst efter ditt företags behov.

Utöver detta kommer banken också att utvärdera ditt företag enligt:

●       Hur realistisk din affärsplan är.

●       Om du har någon ekonomisk hjälp eller revisor.

●       Din plan för att återbetala tillbaka lånet.

Ansök inte om för stort lån

Som med alla lån är det viktigt att noggrant analysera ditt företags förmåga att betala tillbaka lånet. I dagens ränteläge, där räntorna är rekordlåga, är det viktigt att ta hänsyn till att räntorna kan stiga i framtiden. Detta är något du särskilt bör tänka på om du ska ta ett företagslån med rörlig ränta. Tänk även på att inte ta för hög belåningsgrad och var realistisk i din planering!

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se