Kom igång med aktier – ett sätt att öka på reskassan

 2021-09-07
Kom igång med aktier

Intresset för att spara och investera har blivit allt större. Även små men regelbundna investeringar kan ge stora resultat i slutändan. Tar du hand om ekonomin och har koll på ditt sparande kan du dessutom få mer pengar över till härliga upplevelser som resor. Är du nyfiken på aktier men osäker på hur du ska börja? Här ger vi dig tips.

Vad är aktiehandel?

En aktie är en ägarandel i ett företag som är noterat på börsen. Genom att köpa och sälja aktier kan du skapa ett sparande som växer. Värdet på aktien stiger och sjunker med tiden. Om många av aktieägarna bestämmer sig för att sälja så kommer värdet att minska, och tvärtom om aktien blir populär stiger värdet.

Investera i billiga aktier

Det finns många olika aktier att välja mellan på börsen. Genom att investera i de bästa billiga aktier på marknaden har du chans att sälja till ett högre pris än vad du köpte för. Billiga aktier har dock hög risk, volatilitet, så tänk efter innan du investerar. Kan du undvara pengarna? En bra idé är också att sprida ut dina risker mellan flera olika bolag och branscher.

Så kommer du igång

Att börja handla med aktier är enkelt. Du skapar ett konto hos en aktiemäklare och sätter sedan in pengar från din bank, förslagsvis på ett investeringssparkonto. Välj vilja aktier du vill köpa, och hur många av varje. Nu är du aktieägare!

Tips för aktiehandel

Det är viktigt att du använder pengar som du inte behöver de närmaste månaderna eller åren, eftersom aktier ofta är en långsiktig investering som dessutom medför risker. Med tur och skicklighet kan du dock få pengarna att växa för att vid rätt tidpunkt sälja och få ut en vinst.

  • Välj stabila företag i början som gått med vinst i flera år
  • Läs på om företagen innan du investerar
  • Tappa inte tålamodet utan tänk långsiktigt
  • Investera först med lite pengar som du inte behöver
  • Sprid ut ditt aktieägande i flera olika bolag
  • Lyssna på podcasts och läs böcker om aktiehandel

Fördelar och risker med aktiehandel

När du fått upp ögonen för aktier kan du se fram emot en spännande resa. Det finns mycket att lära och pengar att tjäna om du har tålamod och tar genomtänkta beslut!

Några av fördelarna med aktier som investeringsform: 

  • Du väljer själv vilka bolag du vill investera i
  • Chans till hög avkastning på lång sikt
  • Du kan lära dig strategier
  • Låga kostnader

Så vad är nackdelarna? De största riskerna är att aktiemarknaden kan vara oförutsägbar. Ett bolag kan snabbt gå från vinst till förlust och i värsta fall förlorar du det mesta av de investerade pengarna. Därför är det viktigt att sprida ut riskerna i flera olika bolag. Många gånger återhämtar sig börsen efter en krasch, så håll huvudet kallt.

Välja aktier efter intresse

Till sist kan vi tipsa om att aktiehandel blir extra kul om du investerar i företag som intresserar dig. Utöka din aktieportfölj med ett par bolag inom din hobby, till exempel bilar, teknik eller underhållning. Du kan också spegla dina värdegrunder i aktier, genom att till exempel köpa aktier i gröna bolag som jobbar för miljön.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se