Midnattssol - så här upplever du den bäst!

 2022-09-18
Midnattssol  - så här upplever du den bäst!

I Sverige är vi otroligt lyckligt lottade att få uppleva midnattssol, och då talar vi självklart om de norra delarna av vårt avlånga land. Detta är någonting unikt och som många i andra delar av världen drömmer om att få uppleva. Om du redan befinner dig i Sverige så är du närmare den drömmen än de flesta andra i världen.

Men vad exakt är midnattssol, var kan man uppleva den som bäst och finns det något häftigt att göra med dessa 24 timmars av ljus? I denna artikel går vi igenom vart du kan uppleva midnattssol och hur du kan utnyttja detta tillfälle till fullo!

Vad är midnattssol och varför sker det?

Vid sommarsolståndet, som oftast sker runt 21 juni, så är solen uppe dygnet runt vid norra polcirkeln. Det betyder att ju högre norrut du befinner dig, desto längre är solen uppe. Det har också sin motsats under vinterhalvåret, detta kallas polarnatt och det betyder att solen aldrig går upp över horisonten.

På vilka platser kan man uppleva midnattssol?

Du kan uppleva midnattssol på många platser i Sverige, men den blir som mest påtaglig ju mer norrut du kommer. I Kiruna så är det enligt den svenska almanackan midnattssol (alltså att solen aldrig går ner nedanför horisonten) mellan 29 maj och 14 juli. Detta är alltså hela 47 dagar där solen inte går ner.

Om du inte vill eller kan ta dig hela vägen upp till Kiruna så behöver du inte oroa dig, du kan även uppleva midnattssolen från Haparanda (norr om Luleå) och uppåt.

Utflykter under midnattssol

Åk skidor dygnet runt

Vid riksgränsen, som ligger på gränsen till Norge, kan du åka skidor i midnattssolen. Detta är en otroligt  minnesvärd upplevelse med skidåkning, strålande ljus, sommar och - midnatt!

Spela golf oavsett tid

Att spela golf mitt i natten, varför inte? Det kan du göra i norra Sverige, och om du vill göra någonting extra kul kan du åka till Haparanda och spela golf i två olika länder. Här finns nämligen en golfbana som har några av sina hål på den svenska sidan, och några på den finska.

Ta dig uppåt i fjällen

Om du kan så är det bästa alternativet att ta dig högt upp för att bäst njuta av midnattssolen. Är du intresserad av vandring kan du planera in en utflykt till exempel Kebnekajse eller Aurora Sky Station för att vandra och uppleva Sveriges fantastiska natur även nattetid.  

Flugfiske är bäst nattetid

Om du är intresserad av fiske så är flugfiske nattetid något du kan ägna dig åt i midnattssol. Här kan vi garantera total och ett lugn där det bara är du och vattnet. Har du testat detta en gång är vi säkra på att det är någonting du säkerligen kommer vilja göra igen.

Kan man påverkas av midnattssol?

Vi alla vet idag att vår kropp och knopp påverkas av hur mycket, eller lite dagsljus vi får. Att uppleva midnattssol är en otroligt häftig upplevelse, men det har självklart även en inverkan på din sömn.

När din kropp har vant sig med att solen faktiskt är uppe dygnet runt så kommer du också se hur mycket tid du har att göra spännande och roliga utflykter på - sova kan du göra när du kommer hem igen!  

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se