Nu börjar resebolag ta emot kryptovaluta som betalning

 2021-09-08
Nu börjar resebolag ta emot kryptovaluta som betalning

Resebolag i bland annat USA har börjat acceptera kryptovaluta som betalsätt från sina kunder. Det betyder att de digitala mynten letar sig ut från internet, in i vår vardag i riktiga livet och den fysiska världen.

Resor är ett av de största intressena globalt, och det faktum att folk som äger kryptovalutor som Dogecoin och Bitcoin vill utnyttja sina digitala pengar har snappats upp av resebolagen. För den som inte är insatt i krypto kan det verka obegripligt med de hundratals olika digitala valutor som idag finns tillgängliga. Dogecoin till exempel, vad är det? Svaret på frågorna hur köper man dogecoin och betalar med det är enklare än många tror.

Så fungerar kryptovaluta som betalning

Den första kryptovalutan som uppstod var Bitcoin, år 2009. Till skillnad mot vanliga valutor som svenska kronor eller euros så är inte krypto kontrollerat av någon bank eller stat. Med andra ord är de digitala mynten decentraliserade. Betalningen med krypto går direkt mellan två parter, istället för via banken.

För att kunna använda kryptovaluta som betalning måste man först handla till exempel Bitcoin, Ethereum eller Dogecoin. Detta sker via valfri kryptomäklare på nätet. För att sedan lagra mynten krävs att du har en så kallad digital plånbok.

Köpa och sälja krypto

Genom att köpa och sälja olika kryptovalutor på marknaden går det dessutom att tjäna pengar. Detta på två sätt:

  • Handla med certifikat som följer priset på krypto. Då behöver du inte någon digital plånbok och det går att göra hos vanliga nätmäklare.
  • Handla direkt med kryptovalutor, vilket kräver en digital plånbok och konto hos en kryptomäklare.

Går det att betala med Bitcoin i Sverige?

I Sverige är det hittills ett begränsat antal ställen där det går att köpa saker med krypto. Vissa svenska butiker online har tidigare erbjudit Bitcoin som betalsätt, men sedan tagit bort alternativet. Överlag är det dock allt fler aktörer globalt som accepterar kryptovalutor från sina kunder, inte minst resebolag.

Resebolagen som erbjuder krypto som betalmetod

Bokningssajten GetYourGuide expanderade i juni 2021 sin verksamhet till USA och började i samband med det att ta emot Dogecoin. Tidigare under året började också Bobby Hotel i Nashville acceptera både Dogecoin och andra kryptovalutor för övernattningar och bokningar av event. Även flygbolaget Air Baltic med bas i Lettland, och Virgin Galactic som erbjuder turistresor till rymden, uppmuntrar till kryptobetalning.  

Sommaren 2021 öppnade Resorts World Las Vegas, ett casino och hotell med 3500 rum. Här går det att betala med kryptovaluta tack vare ett samarbete med ett växlingsföretag som hanterar krypto.

Dogecoin och krypto i framtiden

Kryptovalutor är volatila, så att investera i konceptet innebär en risk men också en chans att tjäna pengar över tid. Det första och största digitala myntet Bitcoin har vuxit enormt i perioder och haft dippar däremellan. Dogecoin uppkom egentligen som ett skämt, baserat på memen med en hund som kallas ”doge”.

Hur framtiden ser ut för krypto återstår att se – men med tanke på det växande antalet aktörer som accepterar Bitcoin och annan krypto lär vi fortsätta se den digitala valutan växa i popularitet. I takt med att allt fler privatpersoner, och däribland reseintresserade, får upp ögonen för att investera i krypto inser också företag att krypto som betalningsmetod är attraktivt. 

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se