Olika sätt att beviljas lån

 2022-05-16
Olika sätt att beviljas lån

(Texten är sponsrad)

Att de flesta hushållen i dagens läge har någon form av lån, är mer regel än undantag och lånen ses mer som en del av hushållets ekonomi än ett tillägg. Att låna pengar för att köpa boende eller andra saker har en lång tradition som startade redan år 2000 f.Kr. då köpmän lånade ut spannmål till bönder och handelsmän som de senare fick tillbaka med råge. Under antikens Grekland och det romerska riket så förflyttades denna verksamhet till templen där det lånades ut pengar - men de gjorde även byten av mynt och insättningar.

 

Idag är det betydligt enklare att ansöka om lån än att låna spannmål av en handelsman. Även antalet låntagare ökar stadigt. Idag sker de flesta låneansökningar direkt på nätet och du får svar nästan direkt - och pengarna på kontot inom någon dag.

Bolån, medsökande eller privatlån

Det finns olika sätt att få en låneansökan beviljad och de vanligaste formerna är att ha ett boende som säkerhet, att låna pengar med medsökande eller att ansöka om ett privatlån - som också brukar kallas blancolån. Den vanligaste formen av lån är ett bolån där du lägger ditt boende som säkerhet för lånet - vilket innebär en liten risk för banken och du får då en förmånlig ränta. Ett annat sätt att få bra villkor om man själv inte blir beviljad ett lån är att ha en medsökande på lånet. I sista hand kan du ta ett privatlån - men då blir räntan högre.

Vad krävs av en medsökande?

Den vanligaste orsaken att ta ett lån med en medsökande är att betala av befintliga lån och krediter och istället få ett nytt lån för att få ned kostnaderna. Dock får inte vem som helst vara medsökande utan det finns krav även för att vara medsökande. En medsökande måste vara minst 18 år och folkbokförd i Sverige. Han/hon måste ha en fast deklarerad inkomst, inte ha några betalningsanmärkningar och inte heller någon skuld till Kronofogden.

När kan en medsökande vara till hjälp?

Det allra vanligaste är att man som ett gift par eller som sambos söker ett lån tillsammans för att till exempel skaffa ett boende. Men det är också vanligt att föräldrar går in som medsökande för att hjälpa sina barn att få råd och möjlighet att flytta hemifrån. En medlånare har samma skyldigheter och betalningsansvar som själva låntagaren - och ifall ni kommit överens om att betala hälften av lånet var, så gäller det bara er emellan. Gentemot långivaren har en medlånare betalningsansvar för hela lånet.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se