Olika vandringsleder i Sverige

 2022-09-06
Vandringsleder i Sverige

Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller erfaren, i Sverige finns det vandring för alla och för exakt alla olika nivåer. Stora delar av vårt avlånga land är fortfarande obebyggd så det finns alltid mer att upptäcka. Om du är redo för att hitta din nästa vandringsled, läs vidare om våra olika vandringsleder i Sverige!

Södra, mellersta eller norra Sverige?

Många tror att man behöver åka långt norrut för att hitta bra vandringsleder, detta stämmer delvis om det är fjäll och berg som du är ute efter att upptäcka. Men vandringsleder i mellersta och södra Sverige finns det också gott om, så om du bor mer söderut behöver det inte kännas så långt borta för att ta dig till en led som passar perfekt för dig.

Populära vandringsleder: norra Sverige  

·       Jämtlandstriangeln

Vandringsleden Jämtlandstriangeln är en av de populäraste och fungerar även för den lite mer ovana vandraren. Jämtlandstriangeln är 47 kilometer lång och består av tre etapper som varje är mellan 12 till 18 kilometer, vilket blir mellan fyra och åtta timmars vandring per dag.

Med tre etapper får du tre dagar av vandring, och du kan själv välja om du vill bo i fjällstationerna eller om du hellre vill ta dig an utmaningen att tälta.

·       Kungsleden

Kungsleden är en vandringsled på cirka 450 kilometer genom fjällen som går mellan Abisko och Hemavan och är en av Sveriges mest kända vandringsled. Förenklat så är det tre olika avsnitt av Kungsleden som är de mest populära att vandra och du kan välja att endast vandra den ena etappen eller att kombinera flera.  

·       Vålådalsfyrkanten

När du vandrar vålådalsfyrkanten så kommer du både starta och avsluta i Vålådalen, detta är alltså smidigt för dig som vill eller behöver ta bilen till din vandring.

Vålådalsfyrkanten är en 55 kilometer lång vandringsled fördelat på fyra dagar, där du varje dag kommer att vandra mellan tre till åtta timmar på etapper som är mellan 12 och 16 kilometer. Hela vandringen går genom ett naturreservat, och du kommer få ta del av en vacker natur hela vägen.

Populära vandringsleder: mellersta Sverige

·       Signaturled Bergslagen

Bergslagens vandringsled är en signaturled, detta betyder att det är en av de leder i Sverige som är extra vacker och säker för en flerdagarsvandring. Den är 62 kilometer lång där du varje dag kommer vandra cirka 16 kilometer under fyra till sex timmar.

Under denna vandring har du inga matbutiker, utan du behöver bära med dig all den mat som du behöver äta under dina fyra dagar.

·       Roslagsleden

Roslagsleden är en vandringsled som ligger nära tätorten, så denna är perfekt för dig som vill ge dig ut under en dag, kväll eller för en helg. Den är 19 mil lång, och den har totalt 11 etapper men som sagt så fungerar Roslagsleden lika bra att göra under en dag om så önskas. Etappernas längd är mellan nio och 25 kilometer långa.

Populära vandringsleder: södra Sverige

·       Signaturled Kinnekulle

Kinnekulle är ännu en signaturled som är väldigt vacker och denna ligger i södra Sverige på ett berg bredvid Vänern. Berget ligger cirka 300 meter över havet och bjuder på en fin och varierande natur. Leden är 44 kilometer lång fördelat på tre etapper, där du går cirka 15 kilometer per dag.

·       Bohusleden

Denna vandringsled kan du, precis som Roslagsleden, göra för en dag eller en flerdagsvandring - du väljer själv vad som passar dig och din nivå bäst. Bohusleden börjar söder om Göteborg och avslutas sedan i Strömstad. Den är totalt 340 kilometer lång och har totalt 27 etapper och här kan du anpassa din vandring efter vad du är ute efter under din vandringstur.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se