På semester med kryptovaluta i plånboken

 2021-06-29

Inför en utlandsresa kan det vara bra att växla pengar. I vissa länder är kontanter det vanligaste betalmedlet. I andra är det nästan ingen som använder kontanter och majoriteten av alla köp görs med kort. Sverige har blivit ett land där allt fler föredrar betalning med kort eller Swish. 

På senare år har det däremot dykt upp en efterfrågan om att betala med en ny form av valuta. Kryptovalutorna har blivit allt vanligare och användningen ökar successivt. 

Mängder av kryptovalutor

Sedan 2008 har det lanserats olika typer av kryptovalutor. En av de mest kända är bitcoin, som allmänt anses vara den ursprungliga kryptovalutan. Skillnaden mellan kryptovalutor och fiatvalutor är att kryptovalutorna endast finns i digital form. De utvinns genom en blockkedja i ett digitalt nätverk och förvaras i en digital plånbok. 

Kryptovalutorna är decentraliserade och är inte knutna till en centralbank. Det gör att värdet kan pendla drastiskt och det har lett till att fler vill investera i dem. Investering i kryptovaluta kan gå till på två sätt. Det kan göras genom CFD-handel, där investerare endast spekulerar på upp- och nedgångar. Det går samtidigt att köpa och sälja de digitala mynten. Det är det pendlande värdet som har gjort att många drar sig för att betala med kryptovalutor, men det håller på att ändras. 

Boka resan med bitcoin

Det är framför allt bitcoin som har börjat att dyka upp som betalmedel. En övergripande del av de som accepterar bitcoin finns på nätet. Expedia var ett av de första resebolagen att ta emot bitcoin. Det accepterades som betalning vid bokning av hotell, flyg, bilar och upplevelser. Andra företag har följt i deras fotspår. Några exempel är StayInCity, Semesterbostad, Skytours och FlyHi. 

Källa: Unsplash

I Sverige finns det ett fåtal fysiska butiker och tjänster som tar emot bitcoin. Ett exempel är Taxi 6000 i Göteborg. 

Bristen på fysiska och digitala butiker som tar emot bitcoin behöver däremot inte hindra dig. Du kan välja att växla mynten i din digitala plånbok till svenska kronor. 

Växla till fiat

För att betala med bitcoin behöver båda parter varsin digital plånbok. I ett försök att underlätta användningen har några traditionella betaltjänster börjat att agera mellanhänder.

Den amerikanska betaljätten PayPal har börjat låta sina kunder betala med kryptovaluta. Paypal växlar kryptovalutans värde till en lämplig fiatvaluta och genomför transaktionen. Du betalar därmed med krypto och säljaren får värdet i sin begärda valuta. PayPal är en tjänst som främst används vid näthandel, men den som handlar i fysiska butiker kan också betala med krypto. 

I början av 2020 gick VISA ihop med CoinBase, som erbjuder digitala plånböcker för kryptovalutor. CoinBase-användare kan nu koppla sina digitala plånböcker till VISA-kortet. Det innebär att de kan betala med kryptovaluta överallt där de kan betala med ett VISA-kort. Beloppen kommer att växlas till en valuta som säljaren accepterar. MasterCard arbetar med att ta fram en liknande lösning. 

Källa: Unsplash

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se