Snusets historia i Sverige sträcker sig tillbaka så långt som 400 år tillbaka i tiden. Under årens lopp har det fått en alldeles egen kultur och tradition. För den som är intresserad av snus och dess roll i Sverige, finns såväl museer att besöka, som evenemang att följa. Dessa ger en inblick både i produktens historia och intåg i den moderna tiden.
Från 1600-talet till modern tid: Brunt snus och nikotinpåsar
Sett till historieböcker och anteckningar, har snuset rötter som går tillbaka till 1600-talets Sverige och närmare bestämt 1637. Det är då som snus för första gången nämns i ett tulldokument. Det sägs att produkten på den tiden enbart användes av aristokratin, och ska ha importerats från Frankrike. Men det dröjde dock inte länge innan suset även började tillverkas på hemmaplan.
Under 1800-talet ökade såväl tillverkningen som konsumtionen avsevärt, och snuset blev en viktig del av den svenska kulturen. Trots att den klassiska snusprillan fortfarande används av många, har det på senare år blivit alltmer populärt med så kallade nikotinpåsar. Det vill säga snus som innehåller nikotin, men utan den bruna tobaken. I stället är en nikotinpåse producerad av fibrer och kommer inte sällan i en rad olika smaksättningar. Denna produkt anses även vara ett mindre skadligt alternativ till brunt snus, just på grund av avsaknad av tobak och dess skadliga ämnen.
Museet berättar historian om snustillverkningen
För den som vill fördjupa sig ytterliga i snusets historia kan en plats värd ett besök vara Snus- och Tändsticksmuseet i Stockholm. Museet är beläget i en vacker gammal fabriksbyggnad och erbjuder en fascinerande inblick i snusets och tändstickornas historia. Här kan besökare utforska olika utställningar inom temat och se de många olika snusmärken som funnits genom tiderna.
Trots att snustillverkningen genomgått många förändringar under sin 400 år långa historia i Sverige, ger Snus- och Tändsticksmuseet en detaljerad inblick i hur det gick till förr och hur man gör idag. Från en början var nämligen snusproduktionen en hantverksmässig process, där tobak maldes med vatten och smakämnen för att skapa själva slutprodukten. Med tiden har tillverkningsprocessen blivit alltmer automatiserad och industrialiserad från såväl tillverkningsprocess som fuktning och packning.
Snusets kultur i Sverige
Sett till den långa tradition som snusanvändningen har i landet, ska snusets roll i den svenska kulturen inte underskattas. Det är inte bara en produkt som konsumeras, utan även något som förenar människor och skapar gemenskap. Alla har vi säkerligen sett kollegorna som bjuder varandra på varsin prilla, eller diskussionerna som sker när man ska välja ut den bästa sorten – oavsett om det rör sig om brunt snus eller de mer moderna nikotinpåsarna.
Snuskulturen återspeglas även i evenemang som Snus-VM, där snusentusiaster från Sverige och Norge får skicka in sitt bästa bidrag i kategorierna bästa portionssnus, bästa lössnus och bästa egenodlade snus. Tävlingen är sagd att vara ett årligt återkommande evenemang, men har enbart hållits två gånger hittills – 2019 samt 2021. Pausen 2020 var på grund av rådande pandemi, men varför tävlingen inte fortsatt även 2022 är just nu oklart.
Sett till senaste tävlingen var de korade vinnarna i de tre kategorierna 2021:
- Portionssnus: Med smaker av koriander och vanilj vann Ørjan Sve från Norge, med en motivering att snuset var nytänkande och annorlunda där en väldigt oväntad smakkombination blev en total succé.
- Lössnus: I kategorin för bästa lössnus, vann Stefan Dalgren med en rökig snus, som enligt juryn höll en nivå likt några av de bästa, väletablerade, snussorterna som finns på marknaden idag.
- Egenodlat snus: Enligt juryn var det Jan-Erik Kram från Enånger som ansågs ha det bästa egenodlade snuset med komplexitet, rökighet och en hint av calvados.
Sammanfattning
Sverige har en rik snuskultur, och för den som är intresserad av produkten och dess historia har mycket att upptäcka. Inte minst när det kommer till Snus- och Tändsticksmuseet som inte bara ger en inblick i det förflutna utan även snusets utveckling genom seklerna.
Även om produkten i sig också moderniserats utan tobak, i form av en nikotinpåse, har även denna nyare företeelse fått en plats i det svenska snuslandskapet och erbjuder ett alternativ för dem som vill undvika tobak. För den som alltså vill utforska snusets värld, är Sverige utan tvekan den perfekta platsen!