Saker som finns på en riktigt bra lekplats

 2021-01-18
En riktigt bra lekplats

Oavsett väder och säsong är besök till lekplatsen alltid något uppskattat när barn börjar få myror i brallan. Oftast blir det oftast den närmaste lekplatsen som man hamnar på. Men alla lekparker är inte skapade lika.

Vad skiljer en vanlig lekplats från en riktigt bra lekplats? Här listar vi sakerna som varje väluttänkt och väldesignad lekplats bör ha!

Rolig och säker utrustning

Det första man tänker på när man hör lekplats är såklart den roliga lekutrustningen. Bra lekplatser i landet ska ha ett stort utbud av olika gungor, rutschkanor och klätterställningar. Om det dessutom finns linbanor, snurrlekar, lekhus, hinderbanor eller trampoliner blir detta stort plus i kanten. Självklart ska både miljön och all utrustning också vara säker.

Något annat som ger bonuspoäng är när denna utrustning kommer i en spännande och kreativ design. Vi vill ju att en lekpark ska vara en plats där vår barn leker och lär sig, en plats där de utvecklar både fantasi och motorik. Borde inte då utseendet och designen på lekplatsen själv främja detta? Tur nog ser vi fler och fler nya lekplatser omkring som ser intressanta och fantasifulla ut.

Platser att vila

Förutom att åka, springa och klättra omkring måste det naturligtvis också finnas platser där barnen kan sitta och vila lite. Mycket sittplatser omkring är naturligtvis också viktigt för exempelvis föräldrar som vill kunna njuta av att sitta ned en stund medan barnen leker omkring.

En bra lekplats ska inte bara vara en plats att leka på, utan en plats att spendera tid på med familj och vänner. Att ha mycket platser att sitta och ta det lugnt på, eller fika vid är därför en viktig del av detta.

Bra miljö

Naturligtvis ska lekplatsen också ha en härlig miljö för att klassas som en riktigt bra lekplats. Delvis ska den ha bra läge och vara lätt att ha tillgång till, dessutom ska den ligga på en plats där barnen och andra inte störs av oljud eller andra störande faktorer i miljön.

Något som bidrar till en bra miljö är också saker som att många papperskorgar är placerade runt lekplatsen. Detta ser till att det finns en lägre risk för skräp omkring parken. Självklart blir det också riktigt uppskattat om det finns till exempel toaletter i närheten.

Har du fastnat för att gå till samma lekplats varje gång? Kolla in de olika lekplatserna du kan utforska runt omkring i hela Sverige istället!

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se