Semestra med husbil - Glöm inte säkerheten!

 2021-05-09
Semestra med hus bil - Glöm inte säkerheten!
Det kan för många kännas som en dröm att ha en husbil. Du kan åka vart du vill och sova vat du vill. Du har alltid huset med dig. Ibland kanske du tar in på en camping för att få lite bättre tillgång till vatten och kök men annars går det lika bra att ställa sig på en parkering och sova där över natten. Campingvärlden är lite delad huruvida husbil eller husvagn är bäst. Förespråkarna för husbil tycker att det är bättre för att du bara har ett fordon att ta hänsyn till. Husvagnsförespråkarna gillar att det går att ställa bort husvagnen och använda bilen på semestern. Det kan vara lättare om man ska stå länge på en plats. Vad som är bäst är såklart upp till var och en och det finns inget svar egentligen utan bara en smaksak.

Läs också: Larm till husbilen

Väldigt många svenskar tycker om att campa. Det finns ungefär 100 000 registrerade husbilar i Sverige vilket är väldigt högt per capita. Det är nog för att det inte finns något bättre sätt att känna sig fri än att köra omkring på vägarna med en husbil och kunna stanna när man vill. Husbilen har du allt du behöver och lite till. Det var vanligt med husbil för 30-40 år sedan i Sverige men sedan så dippade talen lite men nu på sistone har man kunnat se att det blir mer och mer populärt igen att köpa husbil.

Är det farligt med husbil?

Det finns påståenden om att det skulle vara farligare att köra husbil än en vanlig bil. Det grundar sig på att det faktiskt är fler som skadar sig allvarligt i husbilar än i bilar. Dels är det för att folk kan röra på sig inne i husbilen när den är i rörelse. Det är enligt lagen okej att röra sig inne i husbilen under färd även om det starkt rekommenderas att inte göra det. Det är klart bättre att sitta bältad och händer det något när någon är uppe och går så är risken mycket stor för personskador. Därför ska du alltid ha för vana att sitta bältat i husbilen precis som en bil.

Förutom detta så är husbilar historiskt sett sämre rustade för att klara en krock. Hur stark fronten på ett fordon byggs beror till stor del på ur tung bilen är. Vid en eventuell krock så kommer trycket bakifrån att göra att bilen trycks ihop och då måste det finnas en stark front som kan klara det. Fronten på husbilar har genom tiderna inte varit byggda för att klara denna enorma belastning som det blir när en husbil krockar och all vikt pressas framåt. Det har blivit bättre och bättre dock och nyare husbilar är i stort sett lika säkra som vanliga bilar i och med att de kan klara av sin egen vikt och kommer inte att krossas. Det är fortfarande dock en liten större risk att omkomma i en husbil än en bil så kör försiktigt på vägarna.

Relaterade kategorier


 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se