Sevärdheter i Uppsala!

 2023-04-28
Sevärdheter i Uppsala

Uppsala är en av Sveriges äldsta städer och är kanske mest känd för sina universitet och sin fantastiska domkyrka. I denna mysiga stad finns det mycket att se och uppleva oavsett om du är intresserad av natur, konst eller nöjen. Uppsala har ett stort utbud av sevärdheter för alla åldrar. Vi listar vad du inte får missa när du besöker staden!

Vad är Uppsala känt för?

Uppsala är en av vårt lands fyra storstäder, men är kanske mest omtalad på grund av dess studenter, arkitektur och arvet efter Carl von Linné. Uppsala är även ett av Sveriges allra äldsta städer och kallades för Östa Aros fram till 1200-talet då man döpte om staden till Uppsala.

Förutom att vara en mysig stad att promenera runt i och uppleva så är Uppsala med omnejd en perfekt plats att besöka för den som vill ut från stadskärnan och upptäcka Uppsalas natur. På Uppsalas landsbygd kan du exempelvis besöka slott, museer och ta del av en hel del naturupplevelser. Missa inte att äta en god lunch i Uppsala när du är på besök, det finns många kvalitativa restauranger att äta hos.

Bredgränd Uppsala

Vart kan man bo?

I Uppsala finns det en rad med trevliga hotell i eller nära stadskärnan, där ett flertal även tillhör mer kända hotellkedjor. Om du endast besöker Uppsala under en helg eller i några dagar är det rekommenderat att bo nära stadskärnan för att hinna med så mycket som möjligt under din visit.

Populära hotell i Uppsala är bland annat Elite Hotel Academia, Botanika Uppsala, Grand Hotell Hörnan och Radisson Blu Hotel. Alla ovan nämnda hotell har god standard och är belägna så du har nära till alla sevärdheter staden har att erbjuda.

Sevärdheter i Uppsala

Uppsala har en lång historia och en av de absolut mest eftertraktade sevärdheterna i staden är Uppsala domkyrka som är Skandinaviens högsta och största kyrka. En annan populär plats för den historieintresserade är Uppsala slott där ett flertal av de största händelserna i vår svenska historia har utspelat sig.

Efter ett besök på slottet kan vi även rekommendera Upplandsmuseet som är ett kulturhistoriskt museum där du som besökare kan ta del av utställningar om Uppsala stads historia. Är du istället intresserad av modern konst är Uppsala Konsert & Kongress värt ett besök. Här kan du gå runt på byggnadens åtta våningar och ta del av design och akustik. Denna mötesplats har även en storslagen utsikt över hela Uppsala.

I stadsträdgården kan man promenera bland växter och bär över de små dammarna i parken. Här avnjuts gärna en glass eller två under varma sommardagar, men det är även en trevlig plats att strosa runt i på vintern.

Centralstationen Uppsala

Friluftsaktiviteter du inte bör missa

Uppsala har ett flertal trädgårdar som blommar från vårkanten ända fram till höst och uppskattar du växtlivet och vackra blommor bör du inte missa Botaniska trädgården. Detta är ett av Uppsalas främsta utflyktsmål där du kan promenera igenom barockträdgården eller besöka det 200-åriga orangeriet. Den Botaniska trädgården har dessutom ett tropiskt växthus med regnskog.

Linnéträdgården är en trädgård och rekonstruktion av Linnés botaniska trädgård från 1700-talet där han undervisade och gjorde vetenskapliga upptäckter. Hans trädgård innehöll noga utvalda växter för ett pedagogiskt ändamål och promenerar du igenom denna trädgård får du en uppfattning om hur han skapat sin egen oas från förr.

I Uppsala med omnejd ligger även Fjällnora friluftsområde med ett flertal utomhusaktiviteter för stora och små året runt. Här kan ni bada, åka trampbåt, gå ut på isen och vandra på någon av områdets vandringsleder. I naturreservatet finns det även möjlighet till camping, restaurang, och platser att fiska på. Det är en perfekt plats att åka med hela familjen för en heldag i naturen!

Relaterade artiklar

Radisson Blu Hotel Uppsala bra recensioner och betyg!

Radisson Blu Hotel Uppsala bra recensioner och betyg!

Att hitta det perfekta hotellet för en resa eller en kortare vistelse kan vara en utmaning. Det handlar om att balansera komfort, läge, service och pris för att uppnå den bästa möjliga upplevelsen. 

Radisson Blu Hotel Uppsala bra recensioner och betyg!

Bo på Aiden by Best Western Stockholm Arlanda Airport fd Connect hotel Arlanda

Bo på Aiden by Best Western Stockholm Arlanda Airport fd Connect hotel Arlanda

Bästa hotellet för övernattning nära Arlanda 

Bo på Aiden by Best Western Stockholm Arlanda Airport fd Connect hotel Arlanda

Det här är Fjällnora

Det här är Fjällnora

Fjällnora är ett naturreservat beläget i Uppsala kommun med många friluftsaktiviteter för hela familjen året om. 

Det här är Fjällnora

Hitta boende i Uppsala

Hitta boende i Uppsala

Ska du till exempel hälsa på din familj eller besöka Uppsala på semestern, kommer du att få ett mer tryggt och avkopplande besök om du inte själv behöver städa eller tänka på frukosten. 

Hitta boende i Uppsala

Sveriges 10 största städer 2020

Sveriges 10 största städer 2020

Vet du vilka Sveriges största städer är? Du kan säkert räkna upp dem hyffsat bra, men vet du ordningen och ungefär hur måna som bor där? 

Sveriges 10 största städer 2020

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se