Speciallådor gör det möjligt att leverera idegranhäck direkt till kunden

 2022-08-15
idegranhäck direkt till kunden

De flesta växter är under transport känsliga för såväl kyla och värme som sol. Tidigare var man tvungen att bo nära en plantskola för att kunna få ta del av växter av bra kvalitet. Detta eftersom det var svårt att transportera dem en längre sträcka. Men nuförtiden är det annorlunda. Växtföretagen har nämligen tagit fram särskilda lådor som gör det möjligt att transportera idegranhäck och andra växter direkt till kunden utan att rötterna skadas under resan. 

Kan man få en fullvuxen idegranshäck levererad i speciallådor?

Idegran är en populär häckväxt som är tät och dessutom grön året om, vilket gör att den skyddar bra mot insyn. Men idegran växer långsamt så det gäller att ha tålamod. Eller så beställer man fullvuxna häckplantor och får dem levererade i speciallådor ända till trädgårdsgrinden. Det går att beställa idegransplantor i alla möjliga storlekar. Från 20 cm till 200 cm. Man ska dock inte vänta för länge med att plantera dem efter leverans eftersom idegranen tycker om mycket vatten.

Hur säkerställer man att plantorna klarar transporten?

Speciallådorna skyddar häckväxter som idegran och andra trädgårdsväxter så att de inte skadas under transporten. Framför allt skyddas det känsliga rotsystemet. Fast det måste ändå gå undan för att växterna inte ska förlora kraft. Därför samordnas hela processen och växterna skördas eller grävs upp strax innan de packas i speciallådorna och transporteras iväg. 

Är det ett mindre antal plantor som skickas i speciallådor från odlaren till beställaren kan ett vanligt transportföretag sköta leveransen. Vid större leveranser använder man sig i stället av lastpallar som då hämtas och levereras av en specialiserad transportör. 

Hur snabbt måste man plantera växterna efter det att paketen har levererats? 

Växterna ska helst inte stå kvar i de speciallådor som de levereras i någon längre tid. Detta eftersom de behöver ljus, men också för att de mår bäst av att planteras så fort som möjligt. Helst ska de ner i jorden inom 24 timmar efter att de anlänt. Undantaget är häckväxter som levereras i krukor, som exempelvis idegran. De vill givetvis också snabbt ner i jorden för att rota sig, men klarar sig bra i krukor en tid bara de får vatten och ljus.

Vilka andra växter passar att leverera i speciallådor?

Med perenner blir trädgården aldrig tråkig. De är dessutom bra för fjärilar och insekter, doftar gott, och fungerar även som snittblommor. Men att odla perenner från frö kan vara svårt då det ofta tar några säsonger innan plantorna har vuxit sig riktigt starka. Beställer man i stället hem perenner i speciallådor från en växtleverantör får man plantor som ofta är redo att blomma samma säsong. Perenner går att få levererade i så kallade kantpaket i många olika storlekar.

Även växtmattor och andra marktäckande växter går att leverera i speciallådor. Beroende på när man gör växtbetällningen kan växterna vara högre än lådan. Då klipps de ner på bästa sätt så att de passar i lådan. Detta gynnar växten och gör att den blir starkare och snabbare slår rot i trädgården.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se