Tips att spara el

 2022-10-03
Tips att spara el

Med skenande elpriser är det många som är lite oroliga för elräkningarna under årets kallare månader. Framförallt om du bor i ett hushåll där el är den huvudsakliga uppvärmningen. Att stänga av värmen är inget alternativt då varken du eller din bostad kommer att må bra av det.

Men det finns lite alternativ som kommer att göra markant skillnad och som hjälper dig att sänka dina elkostnader och konsumtion. Även för dig som bor i lägenhet och inte påverkas av elpriserna i samma utsträckning kommer dra stor nytta av dessa tips. Detta då en lägre energiförbrukning även ger ett mindre klimatavtryck.

Så vad ska du tänka på och vilka praktiska saker kan du göra för att spara el?

Byt elbolag

Kostnaden för el per kilowatt skiljer sig mycket mellan olika elbolag. Så att jämföra och eventuellt byta elbolag kan hjälpa dig att spara många tusenlappar varje år. Som konsument har du faktiskt större utrymme att förhandla om priserna än du kanske tror.

Att ringa ditt elbolag kan ge goda resultat och bidra till att du sänker kostnaderna varje månad utan att du behöver ändra dina levnadsvanor.

Uppgradera din elektronik

Många apparater och elektriska enheter i hemmet drar enorma mängder elektricitet. Framförallt lite äldre modeller som inte är anpassade för dagens teknik. Så att uppgradera din spishäll till induktion, investera i en mer energisparande tvättmaskin och att byta ut glödlampor till LED är några exempel på hur du kan sänka din energiförbrukning drastiskt.

Fokusera på de maskiner och elektronik som du använder ofta och du kommer att märka av den största skillnaden. Sedan kan du börja uppgradera elektronik i hemmet lite allt eftersom.

Dra ur kontakter

Har du laddat mobilen över natten? När batteriet är färdigladdat så säkerställ att du drar ur laddaren från eluttaget. Detta kommer faktiskt att spara ganska mycket energi i det långa loppet. Detsamma gäller annan elektronik i hemmet som du inte använder.

Ett alternativ som gör det hela betydligt smidigare är att investera i kontakter där du kan stänga av och på elflödet. Detta är ett mycket effektivt sätt att spara in på din energiförbrukning.

Ladda elbilen på jobbet

Allt fler investerar i en elbil och om du är en av dessa så kanske du oroar dig för hur kostnaderna för att ladda fordonet kommer bli nu när elpriserna i landet stiger på många håll. Ett tips är att kika på alternativa sätt att ladda din elbil på. Kanske ditt arbete har gratis laddstationer som du kan använda eller så kan du skaffa ett medlemskap som ger dig rabatt på laddning av din elbil.

Om du har möjlighet att använda din elbil så lite som möjligt och kan gå till skolan eller jobbet istället för att ta bilen är detta en klar fördel. Du kan spara in på elkostnaden, samtidigt som du också får in lite mer vardagsmotion.

Byt uppvärmningssystem

Detta är för många en kostnadsfråga, men om du har möjlighet att byta ut uppvärmningssystemet i hemmet så kommer du att spara väldigt mycket i månaden. Bland annat sol- eller bergvärme är ett bra alternativ om du bor i hus då det kan sänka både din energiförbrukning och även kostnaden för att värma upp hemmet.

Utöver dessa tips så finns det flera andra saker som du kan göra för att minska din energiförbrukning. Se över hur du använder elektricitet i vardagen och vart du kan hitta alternativ som sänker din användning. Alla små saker du gör kommer adderas till en markant skillnad i kostnaden för elektricitet hemma!

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se