Tips inför bilbesiktningen!

 2021-02-23
Tips inför bilbesiktningen!

Är det den månaden på året då besiktningen är bokad och ångesten kanske börjar komma krypande? Bilbesiktningen kan ofta medföra stress och oförutsedda utgifter.

Det finns dock en hel del saker som går att göra innan själva besiktningen för att dels göra besöket lite smidigare och dels slippa vissa onödiga anmärkningar som i många fall är lätta att åtgärda.

Här nedan följer en del tips som kan underlätta inför bilbesiktningen:

  1. Kontrollera att alla lampor fungerar som de ska. Glöm inte att testa parkeringsljusen (kallas även för positionsljus), du vet de där små lamporna bredvid huvudstrålkastaren som sällan används? De missas ofta! Även eventuella lampor ovanför registreringsskylten glöms ofta bort.
  2. Testa att tutan fungerar.
  3. Spänn fast säkerhetsbältena i baksätet för att visa att de fungerar, samt plocka fram varningstriangeln.
  4. Kontrollera att däckens mönsterdjup är minst 1,6mm.
  5. Se till att vindrutetorkarna fungerar som de ska.
  6. Öppna motorhuven och se till att batteriet är ordentligt fastsatt och att oljenivån är som den ska.
  7. Ifall bilen har en löstagbar dragkrok så ska både den och en eventuell nyckel medtas, då de på besiktningen kommer att kontrollera att dragkroken går att sätta fast samt ta bort, samtidigt som de även kollar att ett eventuellt nyckellås fungerar.
  8.  Sök besiktningsstation här

De ovanstående punkterna är en form av snabbcheck man kan göra, kanske dagen före besiktningen. Ifall man vill vara lite mer noggrann i sina förberedelser, så kan man bland annat åka till en bensinmack som har hyr ut gör-det-själv-hallar med billyft. Då kan man lyfta upp bilen och ta sig en titt undertill och se lättare ifall någonting behöver åtgärdas. Det som kan vara bra att hålla ett öga på är att det inte är något läckage i till exempel avgassystemet eller bränslefiltret eller om det är något som har rostat sönder.

Det kan även vara bra att dubbelkolla att inte bromssystemet har börjat rosta, där framförallt bromsrören är bra att hålla koll på!

En sista rekommendation är att betala besiktningen i förväg, så slipper man ta det på plats vilket om inte annat sparar tid. Och tänk på att städa ur bilen någorlunda före besiktningen!

Ifall man tar sig lite tid att kontrollera de saker som är hyfsat lätta att kontrollera så kan det göra bilbesiktningen betydligt smidigare samtidigt som det minskar risken för en ombesiktning. Det tar oftast mindre tid än man tror och det är alltid bra att ha lite bättre koll på sin bil!

 

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se