Topp 5 utflyktsmål i Gävle

 2020-02-20
Gävle gamla fängelse

Gävle är kontrasternas stad. Här kan du ägna dig åt barnvänliga aktiviteter som skapar minnen för livet, kolla in exotiska djur och hitta lugnet i naturen. Oavsett vilken typ av aktiviteter du gillar kommer du att hitta något att göra i Gävle. Om du har möjlighet, så planera in ett besök i staden i juletid något år. Något de flesta tänker på när den svenska småstaden nämns är nämligen den ökända Gävlebocken. Den pryder Slottstorget i Gävle från första advent varje år.

 

Ryslig historia på Sveriges fängelsemuseum

I Gävle finns inte bara ett fängelsemuseum, utan Sveriges enda fängelsemuseum. Här kan du kika närmare på rysliga fängelseceller från 1732, vandra under jord genom mörka fängelsehålor och lära dig om Sveriges kriminalhistoria.

 

Lek och avkoppling i Boulognerskogen

Den vackra tallskogen på udden längs Gävleån bjuder på både dansbana och minigolfbana som lever upp sommartid. Då hålls det konserter och föreställningar i parken. Här ligger också en populär lekplats som lockar barn och familjer att mötas för skoj och lek varje dag. Energin laddas upp igen på något av de närliggande caféerna. Namnet Boulognerskogen kommer från Paris Bois de Boulogne och parken består av själva skogsområdet, Gamla Kyrkogården och Stadsträdgården. Den gamla Stadsträdgården anlades redan 1842 och är en fin sevärdhet för trädgårdsintresserade.

 

Åk skidor på Kungsberget

Om du besöker Gävle under vintern kan du passa på att njuta av livet i skidbacken. På Kungsberget finns hela 11 liftar och 21 pister. Backarna varierar i svårighetsgrad, från sådana som lämpar sig för nybörjare till sådana som endast professionella åkare bör ge sig på. I skidområdet finns flera bra restauranger och skidskolor för både vuxna och barn.

 

Fångarna på Fortet-live i Alborgen

Äventyrshuset Alborgen bjuder in till häftiga utmaningar i riktig fängelsemiljö. När vädret inte är med dig under ditt Gävlebesök är det den optimala utflykten för såväl barnfamiljen som kompisgänget. Här får ni välja mellan 16 olika äventyr och över 40 celler. Inte helt olikt barndomsfavoriten Fångarna på Fortet!

 

Exotiska nöjen på Furuviksparken

År 1900 grundades en ovanlig nöjespark strax utanför Gävle. Här hittar du än idag den fantastiska kombinationen mellan tivoli och djurpark. Exotiska djur som lejontamarin, kamel, hondurasmjölksnok, glasögonkajman, dvärgsilkesapor och många fler arter lever till allmän beskådan i Furuviksparken. I tivolit finns många åkattraktioner i form av karuseller och berg-och-dalbanor. God mat kan du också få i Furuviksparken. Här huserar fem olika restauranger.

 

Om du planerar ett besök i Gävle finns det alltid något kul att hitta på. Inte minst har du alltid kusten nära till hands. Att ta en långpromenad längs havet råder bot på det mesta. Med en kul aktivitet planerad efteråt håller den sköna känslan i sig längre. Kvällstid kan du besöka en trevlig restaurang, uppleva Gamla stan i solnedgång eller se en trevlig föreställning. Håll utkik efter tillfälliga utställningar, uppträdanden och nyöppningar för att få den bästa starten på din Gävlesemester. Då kan du vara säker på att resan blir något att komma ihåg.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se