Turista i Stockholms skärgård!

 2022-09-09
Turista i Stockholms skärgård!

Visste du om att Sverige är ett av de land i världen som har flest öar? I Stockholms skärgård hittar vi över 30 000 av dessa. Även om de flesta är obebodda så finns det mängder av saker att göra och vackra vyer att titta på om du besöker någon av dem.

I denna artikel går vi igenom vad ni inte bör missa i Stockholms skärgård, vart ni kan bo och vart du bör bege dig för god mat när du turistar i Stockholms skärgård!

Topp 3 saker att göra i Stockholms Skärgård

När du beger dig till Stockholms skärgård så kommer du snabbt märka att öarna är olika varandra och de finns ett mer eller mindre brett utbud av aktiviteter att göra beroende på vilken ö ni besöker. Men någonting som är säkert är att det finns någonting för alla, både för den som vill ha fart och fläkt till den som vill ha mer lugn och ro.

1. Vattensporter för alla

Att hyra en kajak som du kan paddla runt i är ett underbart sätt att komma närmare havet och naturen, du får också njuta av ett lugn som annars kan vara svårt att finna i storstaden. Om du däremot vill ha lite mer fart så kan du känna på havets krafter genom kitesurfing!

2. Besök storstadens närliggande öar

Om du inte har mycket plats i schemat eller kommit till Stockholm utan planer så är några av Stockholms skärgårds nära bebodda öar att föredra. Här har vi exempelvis Vaxholm, Värmdö och Fjäderholmarna, alla dessa nås lätt med färja eller buss direkt från stadskärnan. Här kan du strosa runt på de smala kullerstensgatorna, bada eller varför inte testa på att fiska?

3. För den vandringsugna

Det finns mängder av ställen där du kan vandra på i Stockholms skärgård, och du kan hitta något oavsett vilken vandringsnivå du är ute efter. För en vandring på cirka nio kilometer kan du ta dig till Lidö. Om du däremot är ute efter en ännu längre vandringsled så kan en vandring runt södra skärgården Utö vara någonting för dig då denna vandringsled är 15 kilometer lång.

Vilka öar är bäst att bo på?

Precis som det finns mängder av saker att göra på alla öar i Stockholms skärgård så finns det många alternativ för boende. Vad som passar dig bäst beror helt på hur nära och tillgängligt du vill ha båtar, bussar och andra utbud såsom butiker.

För den som vill vara nära centrum

Om du vill ha nära till kärnan av huvudstaden så kan vi rekommendera att bo på en av de närliggande öar som vi tidigare nämnde, såsom Vaxholm. Här har du allt du behöver i form av en småstad, samtidigt som du får närheten till havet som många ofta är ute efter.

För dig som vill bo mer avskilt

Om du totalt vill koppla ifrån allt som har med en stad att göra så finns det flera öar du kan ta dig till. En av dessa är Stora Kalholmen, denna ö når du genom en tre timmar lång båtresa med Waxholmsbolaget. Här finns det ett vandrarhem som tar upp till 30 gäster, så här kommer du ostört kunna ta dig runt ön och hitta mysiga platser att sola och bada på.

Ta sig runt Stockholm Skärgård

Om du inte har en egen båt eller inte är intresserad av att hyra en så finns det andra alternativ som gör att du mer eller mindre lätt kan ta dig runt flera öar i skärgården.

Till de allra flesta av de större öarna har du reguljärtrafik, där dessa båtar fungerar som havets bussar och många går också direkt från centrum. Om du istället vill ta dig till någon av de öar som inte trafikeras av reguljärtrafiken så finns det taxibåtar som hjälper dig att ta dig från punkt A till punkt B för en ostörd semester i Stockholms skärgård. Vilken ö väljer du?

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se