Upplev trandans vid Hornborgasjön

 2020-12-15
Upplev trandans vid Hornborgasjön
Från början handlade det om tranor som stannade här för att vila, äta potatis från åkrarna och dansa in våren ensamma, i par eller i grupp. I dag har det blivit en nationell angelägenhet, känd även utomlands. Trandansen vid Hornborgarsjön lockar 150 000 människor per år till den lilla grunda sjön 15 km sydost om Skara.

När dansar tranorna?

Tranorna följer ingen exakt almanacka, det går inte med bestämdhet att säga när de är flest eller när de dansar som mest. Största chansen att se dem är dock runt vårdagjämningen. De första tranorna kan komma redan i början av mars och sedan brukar skådespelet fortsätta in i april. Som mest har det räknats in 27 000 tranor en och samma dag.

Bästa tiden för att se tranorna dansa är på kvällen. Det är ingen svepande sirlig dans som en del kanske tror utan mer ett hoppande och flaxande där vissa hannar kan avsluta med att slunga upp en grästorva i luften för att imponera på sin tilltänkta. Ibland dansar många samtidigt andra gånger bara någon enstaka. Det går inte att förutse.

Bästa utkiksplatserna

Bra utkiksplatser är Fågeludden och Minneskullen med plattformen Utsikten. Ute i sjön ligger också en informationsanläggning, ett så kallat Naturum för vetgiriga som vill veta mer om en av Sveriges rikaste fågelsjöar. På ett par ställen finns också små gömslen där den som är tyst och tålmodig med lite tur kan få se fåglar på mycket nära håll.

Trandansen äger huvudsakligen rum i sjöns sydöstra ände. Hela sjön är naturreservat sedan 1999 och tranan är numera Västergötlands landskapsfågel. Regionen sprider årligen ut ca 150 ton korn på närliggande åkrar som mat till tranorna. De skulle annars kunna orsaka stor förödelse för traktens bönder i sin jakt på mat. Förutom korn äter de också småfisk, grodor och liknande.

Se tranor på hösten

När vårens dans är över flyger de norrut till en blygsammare tillvaro på myrarna där. Framåt sensommaren, när ungarna lärt sig flyga drar de söderut igen och mellanlandar då åter i Hornborgarsjön för ett kortare besök. Detta brukar ske slutet på augusti eller början av september.

En flerdagsupplevelse

Trandansen är i dag ett vida känt skådespel som en gång blev berömt när naturfilmaren Arne Sucksdorff filmade det hela på 50-talet. Traditionellt sa man att tranorna var vårens budbärare och detta årliga fenomen har med tiden blivit en turistattraktion av stora mått. Runt sjön finns numera även vandringsleder. Ett besök vid Hornborgasjön kan bli ett minne för livet. Tranornas närvaro och danslust är dock inget som kan bokas in i förväg så sätt gärna av flera dagar för besöket så ökar chansen att du får uppleva ett magiskt skådespel.

Intressepunkter:

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se