Vad är Jämtlandstriangeln?

 2022-09-26
Vad är Jämtlandstriangeln

Om du tidigare sökt runt på vandringsleder i Sverige så har du med största sannolikhet hört talas om Jämtlandstriangeln. Jämtlandstriangeln är en populär vandringsled i Jämtland som totalt är 47 kilometer lång.

Det som bland annat gjort den så populär är att den är oerhört lättillgänglig. Oavsett vart i Sverige du befinner dig så finns det bussar, tåg och bil du kan ha som alternativ till startstationen.

Vem passar Jämtlandstriangeln för?

Då vandringen av Jämtlandstriangeln går mellan tre olika fjällstationer så passar den även för nybörjare då du också har alternativet att sova på dessa stationer samt inhandla mat som du behöver för dagen. Om du ska genomföra din första flerdagarsvandring så är Jämtlandstriangeln absolut något att kika in närmare på.

Att den också är så pass välmarkerad har gjort den till en favorit till de vandrare som inte är alltför erfarna. Men oavsett om markeringarna ser till att leda dig rätt så är det viktigt att ha med dig karta och kompass på din vandring, du vet aldrig när det kan komma att behövas!

Vilka stationer ingår i Jämtlandstriangeln?

Storulvsåns fjällstation

Storulvån är starten på Jämtlandstriangeln och här kan du hitta mat och andra bekvämligheter inför din vandring. Om du anländer med bil så kan du parkera den utanför fjällstationen och om du tar dig till området med buss eller tåg till Duved så finns det sen en lokalbuss buss som tar dig till fjällstationen.

Sylarnas fjällstation

Sylarna är ett fjäll som du kommer se under stor del av din vandring och det är också här som den andra fjällstationen ligger – Sylarnas fjällstation. Den ligger nära gränsen till Norge och här kan du avnjuta en frukostbuffé om du sover på fjällstationen, där även lunch och middag finns att köpa.

Blåhammarens fjällstation

Detta är den sista fjällstationen som du kommer att komma till innan du är tillbaka där du startade, och det är också den som är högst beläget - hela 1085 meter över havet. Även här kan du äta frukost och fika om så önskas. Är du också sugen på middag så har de en trerättersmiddag varje dag klockan 18:00.

Hur lång tid tar det att vandra Jämtlandstriangeln?

Vandringen tar normalt sett tre dagar. Den första etappen är mellan Storulvåns fjällstation till Sylarnas fjällstation, denna vandring är runt 16 kilometer och man brukar räkna med sex timmar av vandring.

Tips! De sista tre kilometrarna på den första etappen kan bli tuffa, så glöm inte att ha med extra snacks för just detta.

Andra etappen är mellan Sylarnas fjällstation och Blåhammarens fjällstation. Denna etapp är 19 kilometer lång vilket är den längsta av de tre etapperna. Denna vandring kan du räkna med sex till åtta timmars vandring.

Den tredje, och sista etappen är mellan Blåhammarens fjällstation och tillbaka till Storulvåns fjällstation. Det är en vandring på runt fem timmar och avståndet är 12 kilometer tills du är framme!

Om du vill göra något extra

Om du vill förlänga din vandring med en extra dag så kan vi varmt rekommendera att stanna på Sylarnas fjällstation och därifrån bestiga toppen på Sylmassivet. Se till att vara förberedd och påläst på vad som behövs inför för detta när det kommer till packning och säkerhet. Du kommer inte bli besviken när du når toppen!

Relaterade artiklar

Vandra i Fulufjällets nationalpark

Vandra i Fulufjällets nationalpark

Sveriges mest södra fjällområden lockar idag allt fler besökare. 

Vandra i Fulufjällets nationalpark

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se