Vad man bör prioritera att ha med sig på campingturen

 2022-08-08
Vad man bör prioritera att ha med sig på campingturen

Oavsett om planen är en vanlig övernattning i tält eller camping med husvagn så finns det en rad olika grejer som kan behövas för en bekväm semester. Såklart påverkas utgångsläget en hel del bereonde på om man campar i tält eller någon form av husvagn eller -bil eftersom man i det senare (oftast) kan bortse från exempelvis spritkök och sovplats.

Saker att prioritera vid övernattning i tält

En av de härligaste sakerna med att bo i tält är att valmöjligheterna är nästan obegränsade. Tack vare Allemansrätten som nästan gjort Sverige världskänt kan man slå upp sitt tält lite varstans. Om valet ändå faller på en campingtomt hos en riktig camping finns en del bekvämligheter på plats som exempelvis toalett och dusch. För den äventyrslystne kan improvisation och uppfinningsrikedom vara viktigt när det kommer till att sköta hygien eller enkla bestyr.

Att bo relativt oskyddat i ett tält kan bli väldigt kallt nattetid även om det är sommar och varmt om dagarna. Därför är en av de allra viktigaste ingredienserna i en lyckad tältning att ha med en gedigen sovsäck anpassad efter den temperatur som råder. Utöver en varm och skön sovsäck kan man krydda bekvämligheten med ett bra liggunderlag eller varför inte en uppblåsbar madrass.

Näst värme och komfort är givetvis möjlighet att tillreda och äta mat. Möjligheterna med matlagning ute är smått begränsade men med lite fantasi kommer man långt. Det finns en vits med att inte behöva bära med sig allt för mycket om man ska vandra långt, ett spritkök tar förvisso extremt lite plats men att laga mat över öppen eld har också ett såväl romantiskt som nostalgiskt inslag. Det viktigaste när det gäller mat och/eller vatten blir därför redskap utöver själva köket. En ordentlig kastrull med möjlighet att koka och sanera vatten är därför högprioriterat.

Kläder efter väder är ett så pass inpräntat uttryck i vår vardag att det nästan blivit en del av svenskarnas medvetande. Underhållning kan tyckas oviktigt när man lever primitivt, mycket av den vakna tiden kommer också fokuseras till både att slå läger, laga mat och hålla värmen. Men att ha med en god bok eller kortspel är en riktig höjdare i detta sammanhang.

Vad behövs när man campar i husbil eller husvagn

Bekvämligheten som finns i att bo både i husbil eller husvagn är inte jämförbart med avsaknaden av densamma i ett tält. Dels finns det ofta en eller flera riktiga sovplatser. Det är inte heller ovanligt att komfort i form av dusch och/eller toalett i enklare form finns. Om man kan tillaga mat är det en enorm bonus. Det gör att campandet blir oerhört mindre komplicerat. Det finns gott om platser utöver traditionella campingplatser där man kan slå läger. Reglerna kan se annorlunda ut än att spontant tälta med Allemansrätten som trygghet.

Med ett bekvämare utgångsläge skiljer sig såklart campinglivet åt men kanske är också syftet ett annat. För de allra flesta som turnerar land och rike runt i husbil eller med husvagn står umgänget mer i centrum än äventyret. Så det man kan tänkas prioritera vid denna typ av övernattningar handlar mer om att förädla upplevelsen än att överleva den.

Naturligtvis kan mat och dryck vara en viktig del av att sätta guldkant på tillvaron. Att parkera husbilen och smyga igång grillen kräver lite förberedelser, glöm inte kol eller gas och såklart ingredienser till kvällens grill.

Precis som ovan nämnt är underhållning något man bör prioritera i goda vänners lag. Är man bilburen och inte ska på vandringstur så tillåts man helt enkelt mer skrymmande accessoarer. Bra exempel på den typen av underhållning är olika typer av brädspel eller varför inte en gitarr att klinka på invid småtimmarna?

Relaterade artiklar

Bästa boendet vid Ullared

Bästa boendet vid Ullared

Ullared är mest känt för det stora, gula varuhuset Gekås som till och med har en egen tv-serie. 

Bästa boendet vid Ullared

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se