Vanlife och fricamping – en växande trend

 2021-07-26
Vanlife och fricamping – en växande trend

Att campa har vuxit stadigt de senaste åren, antalet campingar har ökat och de som funnits har byggts ut. Campinglivet har till och med fått en egen realityshow på bästa sändningstid där vi får följa de som checkat in på Böda camping. Som med allt som växer finns det en motrörelse, i det här fallet är det att bygga enklare husbilar av gamla vans och att ta sig ut och fricampa på platser som inte är dedikerade för det.

Vanlife

Det är dessutom fler och fler som tar steget att bosätta sig i sin husvagn eller husbil  permanent. Så kallat vanlife är mer och mer populärt av flera anledningar. Fordon och utrustning blir bättre, tillgänglighet till service i forma av tvätt och dusch ökar. Men inte minst handlar det om att man kan jobba på distans inom fler yrken. I och med pandemin har det dessutom blivit accepterat på ett nytt sätt att göra det. Har du bara en vettig dator och framförallt en stabil uppkoppling kan du klara ett heltidsjobb vart du än befinner dig.

En dator och wi-fi behövs oavsett jobb eller ej. Vi sköter större delen av våra liv uppkopplade. Det är alltifrån Att sköta myndighetsärenden eller boka vårdbesök till att läsa nyheter och håla kontakt med familj och vänner. Det vi dock mest använder en dator till är underhållning. Många spelar casino utan licens och kanske drygar ut kassan på det sättet, andra streamar film och serier

Att välja sin boplats

Att mer eller mindre kunna välja vart man vill bo låter som en dröm. I många andra länder i EU är det helt förbjudet att sova i fordon utanför campingar och ställplatser. Om allemansrätten missbrukas kommer den med stor sannolikhet att skrivas med ett tillägg där det framgår att rätten inte omfattar fordon.

Lagar som vänder sig till en stor allmänhet och missbrukas kan komma att ändras. Det visar till exempel införandet av förarbevis för vattenskoter som träder i kraft 2022 efter att rättigheterna missbrukats och farliga situationer uppstått.

Vad säger allemansrätten om fricamping

Allemansrätten tar inte direkt upp fenomenet att ta sin husbil/husvagn/van till avskilda platser för att campa. När den skrevs efter en utredning i slutet på 1930 var det nog ingen som kunde föreställa sig att det skulle finnas så många bilar ute på våra vägar, utan de formade rättigheterna efter tältare. För att vi ska fortsätta att kunna semestra på det här sättet bör vi tolka allemansrätten där fordonen ska visa ännu mer respekt.

För den som tältar är reglerna tydliga

Enligt allemansrätten får du och ditt sällskap slå upp max 3 st tält och då i okänslig natur och utom synhåll från bostadshus. Om du ska tälta i en hage måste du dessutom försäkra dig om att det inte finns några djur i hagen. Självklart lämnar ni inte något skräp efter er och ni sover max en natt på varje plats.

Terrängkörningslagen träder in när du fricampar

För den som tar med sig sitt fordon ut när den vill campa träder terrängfordonslagen in, den täcker alla fordon som har en motor. Enligt den får du inte köra något fordon på barmark, alltså när det inte är snö och is så länge det inte är skyltat som camping.

Du får ställa dig vid sidan av bilen en enstaka natt, och även om det inte finns några regler bör du visa ökad respekt och se till att du inte är nära ett bostadshus och att du inte stör boende i närheten. Det kan också vara klokt att be om lov/ informera om vad ni gör i området då okända bilar på landsbygden väcker oro.

Stor ökning på vissa platser

Tack vare det ökade intresset och den ökade fordonsflottan av campingfordon och människors brist på respekt och missbruk av rättigheterna har det tvingats fram lokala regler som förbjuder fricamping på flera platser där många samlats. Kalkbrott och naturbad brukar vara typiska platser som på senare tid har överanvänts och missbrukats.

Ställplatser, parkeringsplatser avsedda för övernattning

I många städer och i många hamnar till exempel finns det ställplatser. Dessa är parkeringsplatser som är avsedda för i första hand husbilar. På dessa platser får ni inte ställa ut stolar och bord, det finns sällan utrymme mellan platserna. Dessa platser brukar ofta kosta mellan 150 – 250 kr / dygn och ofta får du stå max ett eller två dygn.

Campingar kan också ha några ställplatser där liknande regler gäller men du har tillgång till campingens tjänster som WC, dusch och tvättmaskiner. Dessa kan kosta lite mer än vad ställplatser utan service gör, men det kan vara skönt att leva med rinnande vatten och en varm dusch ibland. 

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se