Vargspaning i Bergslagen

 2022-12-26
Vargspaning i Bergslagen

Det görs hela tiden inventeringar av vargbeståndet i Sverige för att se att det inte ökar eller sjunker alltför mycket. Under senaste mätningen såg man att antalet vilda vargar i Sverige har ökat till cirka 460 stycken, från 395 vargar från året innan. Detta är en mycket positiv siffra eftersom man under tidigare år har varit rädd för att vargbeståendet kan sjunka på grund av klimatförändringarna.

Men även fast vi har ett ganska gott antal vilda vargar i Sverige är det fortfarande väldigt få som har sett en varg i sin naturliga miljö. Därför anordnas flera olika typer av vargspaning runt om i Sverige där vargbeståndet är högre. Ett alternativ är att boka in vargspaning i Bergslagen.

Wild Sweden – Grundat av Marcus Eldh

Vargspaning har snabbt blivit en mycket uppskattad aktivitet tack vare Marcus Eldhs initiativ att grunda Wild Sweden. Han inspirerades mycket av naturguider och naturprogram och vill locka fler människor att besöka skogarna kring Bergslagen.

Fokuset ligger på älgar, björnar, vargar, bävrar och även att visa mer av Sveriges vackra natur. Att boka in en vargspaning i Bergslagen kommer därför ge dig inte bara möjligheten att kunna se vargar i sin rätta miljö, utan även få en härlig naturupplevelse med utökad kunskap.

Ekoturismföretaget Wild Sweden har därför verkligen satt Bergslagen på kartan och är deras guidande turer är också mycket populärt av turister att boka in sig på.

Flera olika typer av vargupplevelser

Det finns flera olika typer av vargupplevelser som du har möjlighet att boka in dig på. Vargspaning i Bergslagen innebär att du tillsammans med en kunnig guide besöker olika delar av Bergslagen där det är mer troligt att stöta på vargar.

Med guidernas kunskap kan du se varg på nära håll på ett säkert sätt och utan att störa dem. Guiderna är också lokalt boende och har därför även en mycket stor kunskap om skogen, hur man enklast tar sig igenom olika områden och de har också specialintressen som de delar med sig av under turens gång.

Vargsafari är en populär aktivitet

Du kan också boka i vargsafari där du övernattar i ett tält. Detta gör att du även kan få en inblick i hur vargarna låter och hur de rör sig under natten. Wild Sweden hävdar att det är mellan 80-90% chans att du kommer höra vargarna yla under natten.

Tältplatsen är nära vargarnas revir utan att störa eller att det innebär några risker. Fördelen som du får av att tälta nära vargarnas position är att du kan få en ökad förståelse för deras levnadsmönster.

Utöver detta består aktiviteten av andra trevliga inslag där du har möjlighet att samtala med guiderna och få en mer personlig kontakt med andra deltagare. Intill tältplatsen tänds alltid en lägereld där du kan grilla och betrakta skogen även under natten. Lägerelden tänds också i förebyggande syfte om vargarna skulle råka komma för nära tältplatsen.

Hur mycket kostar det att boka vargspaning?

Beroende på vilken typ av aktivitet du bokar och när på året du vill medverka under denna guidade tur ser priset olika ut. Men räkna med några tusenlappar eftersom det endast finns ett begränsat antal platser under varje runda och intresset är stort. Att få chansen att kunna höra vargar yla och även ha en chans att se dem i sitt rätta element är någonting som alla bör uppleva någon gång i livet.

Vargar har en viktig plats i Sveriges ekosystem och med Wild Swedens initiativ kan du lära dig mer av om detta djur och ge dem den respekt de förtjänar.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se