Varifrån kommer padel och hur blev det så stort?

 2021-04-15
Varifrån kommer padel och hur blev det så stort?

Det kan knappast ha undgått någon i Sverige att en ny sport har äntrat folksjälen och våra vardagsliv. Många är vi som har testat padel någon gång och om vi inte själva har testat så har vi någon i vår närhet som har testat. Så stort har et blivit och på relativt kort tid. I nästan varje stad och liten by i Sverige så byggs det padelhallar som är helt uppbokade och svåra att få tider till. När kom padeln till Sverige , och varifårn och går det att förklara varför sporten har blivit så populär?

 

Spanska rötter

Exakt hur en sport kommer till är det alltid svårt att säga då den ändras lite efter vägen och det är inte huggit i sten redan från början. Det är klarlagt dock att sporten har spanska rötter och att reglerna som de ser ut idag blev nedskrivna först 1974. Det finns dock uppgifter om att britter har spelat något liknande padel på sina fartyg på 1920-talet men mexikanen Enrique Corcuera brukar nämnas som padelns fader när han arbetade åt den spanska prinsen och tog fram både regler och den första planen.

 

Till Sverige kom sporten runt mitten av 2010-talet men det är svårt att säga för sporten har ökat exponentiellt. 2014 hade Sverige runt 100 licensierade spelare, 2019 var den siffran uppe i 1200 och 2020 2000. Det är inte helt precist att titta på licensierade spelare dock då de allra flesta som spelar padel inte är licensierade utan gör det bara på sin fritid. Då kan vi titta på siffran över unika spelare som har bokat en padelbana någon gång under året. 2014 var den siffran 43 och 2020 485 000(!). Det ger en konkret siffra på hur extremt populär sporten har blivit på senare tid och känslan av att "alla" spelar padel är inte helt fel. Varför den är så populär går att fråga sig.

 

Enkla regler

Det absolut vanligaste som folk tar upp när de får frågan om varför padel är så populärt är att det går snabbt att lära sig och att det är roligt första gången. Om vi skulle jämföra med tennis, som är den sport som kanske ligger närmsast, så kräver tennis viss förkunskap för att kunna få till ett bra spel. I padel så kan man sätta igång spelet nästan med en gång.

Padel spelas på en inomhusbana med glas runt banan. Man spelar alltid 2 mot 2 och det är mixade lag även i tävlingar. Något som inte är allt för vanligt i sportens värld. Väggarna får användas att studsa bollen emot och bollen får endast studsa en gång på din planhalva, annars har motståndaren vunnit bollen. Det är fritt fram att använda väggarna för att förvirra motståndaren eller underlätta för dig själv. Det är som en mix av tennis, squash och badminton. Man räknar poäng på samma sätt som i tennis vilket är att första poängen ger 15 poäng, andra ytterligare 15 och den tredje 10. När en spelare har 4 poäng så behöver hen bara vinna en poäng till för att vinna gamet.

För att komma igång med Padel är det inte så mycket utrustning du behöver, om du spelar ofta så kan du köpa ett eget padelracket, utöver det tycker vi att du ska köpa ett par bra padelskor! Lycka till!

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se